Хибискусът е от по-малко популярните за българина растения, използвани за приготвяне на чай. Цветът обаче, освен да ни зареди с красота, може да послужи за приготвянето на полезна за здравето напитка. При изследване е станало ясно, че чаят от хибискус е полезен за сърцето. Той има понижаващо кръвното налягане действие, което се дължи на диуретичния му ефект – помага на тялото да се освободи от задържаните течности и намалеят неприятните отоци.

Антоцитокините, които съдържа хибискуса, блокират ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ), заради който се получава свиване на кръвоносните съдове и, съответно, повишаване на кръвното налягане.

Подобен е ефектът, но в по-голяма степен на комбинацията от лизоприл и хидрохлортиазид, която се изписва от лекарите за контрол на артериалната хипертония, с тази разлика, че чаят от хибискус действа без странични ефекти и е по-приятният вариант.

NEWS_MORE_BOXТой, естествено, не може да замени медикаментите, когато се налага терапия, но би могъл да е от полза като помощно средство тогава, както и да се приема и с профилактична цел от хората със склонност към хипертония.

Вкусна топла напитка бихте могли да приготвите като залеете 3 супени лъжици изсушен цвят от хибискус и пръчица канела с 4 чаени чаши вряла вода. След 20 минути изцеждате течността и добавяте 1 супена лъжица сурова тръстикова захар и сок от един портокал. Напитката може да се консумира и студена, с лед.