Черният бъз е храст или ниско дърво. На височина достига до около 3 метра. Расте предимно на сенчести места.

 

Бъзът е почитан и известен на човечеството от векове. Той има широк спектър на действие и се използва при различни състояния.


 

Черният бъз има пикочогонно и слабително действие – отвара от билката се пие при лениви черва и запек. При такива състояния се приготвя мармалад от плодчетата на растението, който се консумира по няколко пъти на ден.

 

Едно от най-разпространените и успешни приложения на бъза е при възпаления на дихателните пътища. Той подпомага отхрачването, използва се при бронхити, болки в гърлото, паднал глас, дори при ангина.

 

Проучване от 2016 г., публикувано в Nutrients, показва, че добавките с черен бъз могат да намалят продължителността и симптомите при настинка. Няколко проучвания са показали , че екстрактът от черен бъз е ефективен при третиране на грипоподобните симптоми. По-специално флавоноидите в екстракта от бъз се свързват с човешкия грипен вирус – H1N1, както и вируса инфлуенца по птиците – H5N1.

 

Проучване, проведено през 2009 г. прави сравнение между екстракт от бъз и плацебо. Двете групи пациенти получавали лекарство в продължение на 3 дни. Групата, която получавала екстракт от бъз показва значително подобрение в повечето симптоми на грип, докато плацебо групата не показва подобрение или увеличава тежестта на симптомите.

 

При диабет. Проучванията показват, че екстрактът от цветовете на бъза стимулират метаболизма на глюкозата и производството на инсулин, по този начин се снижава нивото на кръвна захар

 

Химичен състав: Черният бъз съдържа големи количества флавоноиди, витамин С, витамин А, рутин, антоцианини, желязо, фосфор и т.н.

 

Дрога. За лечебни цели предимно се използват цветовете и плодчетата. Плодовете узряват в края на лятото. Те трябва да се събират, когато са напълно узрели. Зелените плодчета са токсични.

 

Бъзът не се препоръчва под никаква форма (чай, сироп, екстракт) по време на бременност. В аптеките можете да откриете екстракт от бъз под форма на сиропи за педиатрична употреба.

 

Преди да започнете да давате сироп от бъз на детето си, задължително се консултирайте се педиатъра си.