Бударицата (лат. Galeopsis tetrahit) е едногодишно тревисто растение от семейство Устноцветни (Labiaceae). Стъблото е изправено, четириръбесто, на височина достига до 40 – 50 см. Листата са срещуположни в прешлени, долните са яйцевидни, горните стават ланцетни, заострени, едро назъбено. Цветовете са розови, рядко бели до бледожълти с червеникавовиолетови петна. Цъфти в месеците от юни до август. Видът е разпространен в цяла Европа. У нас се среща по сухи тревисти и каменливи места и като плевел из посевите в цялата страна докъм 1500 м надморска височина 

 

Действие и приложение. Бударицата се използва главно като отхрачващо средство при бронхити. Намира приложение и външно при възпалителни кожни заболявания. Отхрачващото действие на растението се дължи на високото съдържание на сапонини и силициеви соли в растението. То се препоръчва също при обща слабост като тонизиращо средство. Водни извлеци от растението се използват външно за компреси или бани при врастнали нокти и други възпалителни кожни заболявания.


 

Растението се използва и при възпалителни заболявания на бъбреците и пикочните пътища. При такива състояния често бударицата се използва в комбинация с други растения като хвощ, плодове от хвойна и коприва.

 

Неправилният прием на билката може да предизвика признаци на интоксикация, изразяващи се в силни болки в мускулатурата, особено при активни движения. При по-тежки случаи такива болки могат да бъдат налице и при пасивни движения на тялото и крайниците. Признаци на интоксикация могат да се появят и при консумация на месо от животни, хранени със семена от растението. Оплакванията след интоксикация могат да продължат от три до десет дни според тежестта на интоксикацията, след което спонтанно отшумяват. Лечението е симптоматично.

 

Химичен състав. Дрогата съдържа иридоидните гликозиди – галирозид и херпагит, флавоноиди, сапонини, силикати, дъбилни вещества.

 

Дрога. С лечебни цели се използва цъфтящата надземна част. Материалът се събира при активен цъфтеж през лятото, предимно юли и август. Стръковете се отрязват на около 5 см от земята ,не бива да се изкореняват. След събиране, събраният материал се изчиства от евентуални примеси, след което се подлага на сушене на сянка в проветриви помещения. Растението се разстила на тънки пластове върху хартия или плат от естествен материал.