Бръшлянът (лат. Hedera helix) e вечнозелен храст с пълзящи или катерливи стъбла, по които се развиват адвентивни въздушни корени, служещи за закрепване. Листата са 3—10 см дълги, кожести, лъскави, по цветоносните клонки яйцевидни или елипсовидни. Цветовете са жълтозелени с петделна чашка и венче. Цъфти през август—септември, а плодовете узряват на следващата пролет. 

 

Бръшлянът се среща из широколистните и смесените гори, по-рядко и по скали из цялата страна до около 1800 м надморска височина. 


 

Действие. Бръшлянът има противокашлично действие, втечнява бронхиалния секрет. Има изразено противовъзпалително действие. Използва се при бронхит, кашлица от различен произход, при чернодробно-жлъчни заболявания, при ревматизъм и подагра. 

 

Отбелязаните основни действия на извлека от бръшлян най-вероятно се дължат на съдържащите се в него сапонинови глюкозиди. Разработени са редица ефективени противокашличени препарати на основата на извлек от листата на бръшляна.

Българската народна медицина предлага прилагането на декокт от листата на бръшлян при упорита безрезултатна кашлица при хроничен бронхит. На втори план декокт от листата на бръшляна се препоръчва локално за промивка на влагалището и на външните полови органи при наличието на бяло течение.

 

Препоръчва се и използването на дрогата като ободряващо и тонизиращо средство при хора, прекарали тежко, изтощително заболяване и намиращи се в стадий на реконвалесценция.

 

Народната медицина препоръчва освен това използването на бръшлян при заболявания на черния дроб и на жлъчните пътища.

 

Начин на употреба. Прави се студен извлек, като 1/2 чаена лъжичка ситно нарязани листа се заливат с 250 см3 студена вода и се оставят да киснат 8 часа. Тази доза се употребява за 1 ден. 

 

Нежелани реакции. Растението е отровно! Може да причини отравяне при неправилна употреба. При по-чувствителни пациенти при контакт с дрогата може да се получи дерматит. Особено токсични са плодовете на растението. Преди да предприемете лечение с бръшлян е редно то да бъде обсъдено с лекар или фармацевт.

Съчетание с други билки. използва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.

 

Химичен състав. Съдържа до 5% хедерасапонин С, агликон на който е три-терпенът хедерагенин. Освен това съдържа флавоноловия гликозид рутин, хлорогенова и кафена киселина, скополин, дъбилни вещества, смоли, пектин, каротен и др.

 

Дрога. С лечебна цел се използват листата на растението(Folia Hederae).

 

Референции: Лечебните растение на България Енциклопедия на лечебните растения в България
Билките в България и използването им