Bryonia alba се нарича още дива тиква. Това е вид пълзящо растение, което се среща обикновено по протежение на живите плетове и в горите на Южна Европа. Нейната медицинска стойност е била известна още на древните гърци, които са използвали корените на растението като очистително и вероятно са дали името му „бриония“. То произлиза от брио – тласкам, никна, което е описание за бързия растеж на растението. Поглъщането на цял корен на билката може да предизвика тежки симптоми на гадене, повръщане, диария и сериозно тъканно възпаление. Усложненията могат да бъдат толкова силни, че да предизвика смърт от дехидратация и диселектролитемия.


Специалистите по билково лечение и хомеопатия предписват бриония под различни форми на разредени разтвори, с което се цели излекуване точно на такъв тип симптоми. Билковият препарат се приготвя от корена, който се събира в най-ранна пролет. Корените се пресоват и полученият от кореновата каша екстракт се смесва с алкохол. От така приготвената тинктурна смес се правят допълнителните разреждания.


При какви условия най-често се предписва бриония?


Брония се предлага за външна и вътрешна употреба. Това означава, че бриония може да се срещне под формата на много мазила и гелове, също така таблетки и течни разтвори.


За външно приложение под формата на гелове и други мазила се прилага при артрит с остри и бодящи болки, болки в гърба, съсредоточени в кръста. Също така много добър ефект показват гелове с бриония при лечение на бурсит.


Бриония се прилага много успешно под формата на различни течни суспензии с различно разреждане, според специалистите по билково лечение, при симптоми на простуда, грип и белодробна конгестия.


Също така особено добър ефект показва билката при борбата с раздиращата кашлица, възпаленото гърло с болка при преглъщане, грип или силни болки в главата, които се провокират от светлина.

NEWS_MORE_BOX

 


Другите симптоми, при които често бриония намира приложение е замаяност, гадене, повръщане, запек, възпаление по стомашната лигавица в локален порядък, остър дивертикулит – възпаление в дебелото черво и при така наречения „летен грип“, който протича със симптоми на горен и долен диспептичен синдром, провокиран от вирусна инфекция, попаднала с храната и слюнката по въздушно-капков път.


Напоследък бриония намира приложение точно при последния тип вирусна инфекция, която през лятото печели особено голям процент на епидемичност.

 

Специалистите съветват при наличие на тези симптоми задължително да се проведе консултация с лекар, специалист по неврология или неврохирургия, защото главоболието, свързано със светлобоязън, гадене, повръщане и тежки разтройства на храносмилателната система може да са обвързани с други налични по-тежки заболявания.


След консултация специалистът избира точното разреждане на билката за овладяване на неприятните симптоми по най-бързия начин.

 

Бриония е ефективна също така за приложение под формата на крем или гел при възпаление на млечните жлези и зърната на гърдата при кърмещи жени.