Брезата (лат. Betula Pendula) е дърво с височина до 25 м или храст с тънка бяла кора, която се обелва на хоризонтални ивици. Листата са последователни на дълги дръжки, триъгълно яйцевидни до ромбични. Брезата е разпространена из гори, сечища, по скалисти места в зоната на иглолистните и буковите гори навсякъде в страната, в планини над 1000м надморска височина. Среща се и в цяла Европа.

 

Действие и приложение. Листата притежават диуретично и противовъзпалително действие. Под форма на запарка и отвара дрогата се използва при бъбречни заболявания, ревматизъм и др. На пролет от дънера на брезата може да се получи сок, препоръчван като ефикасно средство при лекуване на пясък в бъбреците и пикочния мехур и като общо укрепващо средство


 

Външно се прилага при кожни болести (екземи, лишеи, обриви), трудно заздравяващи рани и др. от листата на някои видове бреза са изолирани различни тетрациклични тритерпени от дамаранов тип, които могат да бъдат перспективни източници за синтез на други биологично активни вещества. Предвид богатото съдържание на витамин С и провитамин А в брезовите листа, те са ценен витаминозен източник. Горещ чай от брезови листа предизвиква изпотяване и се препоръчва при простудни заболявания.

 

Приложение намира и брезовата кора. Главната съставка (около 10%) на кората е пентацикличният тритерпенов алкохол бетулинол. Той може да се получи чрез сублимация при загряване на дрогата. При суха дестилация на млади клонки и кора се получава брезов катран, който намира приложение в дерматологията.

 

В народната медицина тинктура и отвара от брезови пъпки се употребяват при гастрити, язвена болест, ревматизъм, подагра и при различни кожни болести.

 

Химичен състав. Брезовите пъпки съдържат до 8% етерично масло, което се получава чрез дестилация с водни пари. Представлява гъста жълта течност с приятна миризма, наподобяваща тази на розовото масло. Съдържа сесквитерпени (бетулен) и алкохол (бетуленол). В пъпките се съдържат и смоли. Листата на брезата съдържат тетрациклични тритерпени, 2 – 5% флавонолови гликозиди, дъбилни вещества и витамини.

 

Дрога. С лечебни цели се използват брезовите, листа, пъпки, кората и катранът, който се получава при сухата дестилация на млади клонки и кората.