Брейят (лат. Tamils communis) e многогодишно увивно тревисто растение с месесто, грудесто коренище, до 20-30 см дълго. Стъблата достигат до 3-4 м дължина. Листата са с дълги дръжки, яйцевидни или обратно яйцевидни, с дълбока сърцевидна основа, на върха заострени. Цветовете са бледозеленикави. Цъфти от май до юли. 

 

Растението се среща по влажни, сенчести храсталачни места и в букови гори из цялата страна докъм 1200 м надморска височина. 


 

Действие и приложение. Билката се използва предимно за външно приложение, тя предизвиква локално дразнене, зачервяване и затопляне. Коренището се използва само в народната медицина. Съдържащите се в него силно дразнещи вещества, калциев оксалат и други съставки са определили приложението му като местно дразнещо средство при ставен ревматизъм, ишиас и други възпалителни процеси („бодежи", мускулни болки, плеврални сраствания и др.).

 

Прилага се и при хемороиди. Може да се приема и вътрешно при запек, но много внимателно, тъй като малко по-голяма доза предизвиква повръщане и диария. Народната медицина препоръчва дрогата и при контузии на лицето, където тя допринася за бързото разнасяне на подкожните кръвоизливи. Освен коренището някои народи използват и сока от прясното растение, листата и плодовете.

 

Начин на употреба. Външно се прилагат 200 г настъргани корени, накиснати в 1 л зехтин или концентриран алкохол и зехтин по равни части. Извлекът е готов за употреба след като изминат 20 дни. За мазане се използва и сок от растението.

 

Друг начин на приложение е като счуканите коренища от брей се смесват с малко олио и със сместа се натрива предпазливо кожата на болното място. Започва се с най-малки количества, които при нужда се увеличават. Прах от изсушени коренища от брей се употребява за посипване на рани за ускоряване заздравяването им.

 

С лечебна цел се използват коренищата (Rhizoma Tami)

 

Химичен състав. Коренищата Съдържат мравчена и оксалова киселина, алкалоиди, гликозиди, сапонинн и др. Сокът им съдържа силно дразнещи вещества

 

Нежелани реакции на растението. Билката, приета вътрешно, дразни храносмилателния тракт и оказва слабително действие, а в по-големи дози предизвиква повръщане и диария. Поради това бреят почти не се използва за перорално прилагане.


Съчетание на брей с други билки. Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.
 

Референции:

Лечебните растение на България Енциклопедия на лечебните растения в България
Билките в България и използването им