Освен като подправка, придаваща невероятен вкус на ястията ни, босилекът е билка, с помощта на която можем да постигнем определен терапевтичен ефект.

С медицински цели босилекът се използва основно с подобряване на усещания, свързани с храносмилателната система. Според изследвания босилекът, освен че подобрява апетита, помага при болки в корема и метеоризъм (газове в червата). Приложението му е от полза срещу и при паразитни инфекции. Има данни, че помага и при някои оплаквания отстрана на бъбреците и задържане на течности в организма. Според специалисти възможно е маслото или екстрактите от босилек да повлияят кръвното налягане и го понижат, поради което подобни хранителни добавки не се препоръчват при хора с обичайно ниско кръвно.

Друг положителен ефект по отношение на кръвоносната система е, че босилекът подобрява циркулацията на кръвта, поради което в някои страни се взима специално от наскоро родили жени. Неговите екстракти очевидно предпазват от повишено кръвосъсирване и слепване на  клетки и други частици в кръвта. Това е и причината специалистите да не препоръчват продължителен прием или високи дози екстракти или масло от босилек при предстояща операция, заболявания на кръвта, като хемофилия, кръвоизливи. Приемът на подобни хранителни добавки е желателно да се преустанови минимум 2 седмици преди планирана хирургична интервенция.

Докато продължителният прием на екстракти и масло от босилек не е желателен и при такива следва да има повишено внимание за здравословното състояние, дори ежедневната му консумация като подправка не би могла да навреди. Безвредна е дори ежедневната консумация на билката под формата на чай и отвара за определен кратък период.

Приеман през устата босилекът е безопасен за бременни и кърмещи жени, в количествата, които обичайно могат да се приемат с храненето – като подправка, чай, няколко чаши отвара. Билката, по-принцип, стимулира отделянето на кърма и е подходяща под формата на чай след раждане. Тя е и добър източник на витамин С, желязо, калций, магнезий и калий, поради което е препоръчително да се приема и в суров вид към ястие, салата, пюре, фреш или смути, в комбинация с други зеленчуци и плодове.

Има данни, че босилекът влияе и на нивото на кръвна захар, което я прави подходяща подправка за диабетиците.

NEWS_MORE_BOXДейства още при главоболие заради настинка и грип, при ухапвания от насекоми и змии. От изследвания става ясно, че използването на босилек в гел при акнеична кожа намалява образуването на черни точки и пъпки. За да има този почистващ кожата ефект обаче, билката трябва да се налага поне 8 седмици.

Интересното е, че босилекът е ефикасен и в ароматерапията. Специалисти твърдят, че едноседмичното приложение на етеричното масло подобрява способността за концентрация и усещането за бодрост дори и при известна емоционална натовареност и преумора.

Неприятният страничен ефект на босилека при взимането му във високи дози или дългосрочен прием през устата под формата на хранителна добавка се дължи на съставката естрагол в него. Естраголът може да повиши риска от развитието на рак на черния дроб.