Босилекът, освен вкусна подправка, е и много полезна за здравето билка.


Латинското име на растението е Ocimum basilicum. Босилекът е ежегодно растение, достигащо височина 2-3 метра, което изисква благородна почва и райони, богати на слънце.


В древността хората са смятали, че растението предпазва от негативни помисли, уроки и намалява стреса. Използвал се е като отвара в ритуали за пречистване, богатство и просперитет. Едно от суеверията, е че поръсването на босилек върху партньора, докато той спи, ще премахне помисли за изневяра.


Босилекът може да помогне за лечението на стомашни спазми, повръщане, треска, настинка, грип, главоболие, магарешка кашлица и менструални болки. Билката се използва и за намаляване на стомашни киселини, което я прави ценна подправка за хора с чувствителен стомах.
 

NEWS_MORE_BOX

 

 


При външно приложение може да се използва за облекчаване на ухапвания и ужилвания от насекоми. Масло извлечено от листата на босилека премахва и намалява появата на акне и кожни възпаления.


Всяка една част от растението, листата, семената, цветовете и етеричното масло има лечебни свойства.


Етеричното масло е с антибактериално действие срещу Staphylococcus aureus, Salmonella enteritidis и Escherichia coli, антисептично действие срещу Proteus vulgaris, Bacillus subtilis и Salmonella paratyph и противогъбично действие срещу Candida albicans, Penicillium notatum и Microsporeum gyseum.


Билката може да се използва и като мехлем за мазане на гърдите на родилки с цел стимулиране на кърмата.