Бодливият залист (Ruscus aculeatus) притежава съединения, които довеждат до стесняване и свиване на кръвоносните съдове и подобряване на циркулацията на кръвта. Това прави билката подходяща за приложение при хронична венозна недостатъчност и варикозни вени.
 
Има научни данни, които показват, че приемът на ексракт от бодлив залист в комбинация с витамин С и хесперидин подобрява циркулацията в долната част на крайниците и свързаните със застоя на кръвта оточност, тежест и болезненост в прасците.
 
Билката позната и като миши или самодивски чемшир (миши трън) се прилага и при хемороиди, задръжка на течности и други оплаквания, но на този етап науката не е потвърдила ефикасност в тези насоки. 
 
При някои изследвания на ранен етап се отчита вероятността за преодоляване на симптомите на ниско кръвно налягане при продължителен прием на билката. Смята се, че съставки на билката влияят на нервната система и оттам довеждат до повишаване стойностите на артериалното налягане и ускоряване на пулса. 
 
Отречена е ползата на мишия трън за зрението при диабетна ретинопатия, каквито предположения е имало по-рано. 
 
При клинични проучвания обаче се намира положителен ефект от тримесечния прием на същата комбинация: екстракт от бодлив залист, хесперидин и витамин С при жени след терапия срещу рак на гърдата за преодоляване на отичането и тежестта в ръцете и подобряване на подвижността им.
NEWS_MORE_BOX
 
 
На този етап е известно, че оралният прием на екстракти от билката в продължение на три месеца е безопасен. Възможни са оплаквания от гадене и друг вид стомашно разстройство като страничен ефект.
 
Трябва да се избягва приемът на билката при лечение за контрол на високото кръвно налягане и при склонност от повишаването му. Билката си взаимодейства с алфа-адренорецепторни антагонисти, при което се получава дублиране на стимулиращия ефект. 
 
При хронична венозна недостатъчност се взима два пъти дневно по 150 мг екстракт, в комбинация с толкова витамин с и 100 мг хесперидин.