Растението блян (лат. Hyoscyamus niger) е известно и с имената попадийка, беленика, змийско цвете, зъбено биле, вероятно и още много други. Билката расте по буренливи места, край пътища и огради, по бунища, по тревисти места из цялата страна до около 1000м надморска височина.

 

Предпочита черноземна почва. Разпространена е в страни в Европа, Азия и Северна Америка.
Блянът е двугодишно, тревисто, сиво-зелено, меко-влакнесто растение с височина около 30 см. Листата са последователни, меки, цветовете са жълти, с лилави нишки.


 

Действие и приложение. Основното фармакологично действие на растението е спазмолитично. Действието на билката се определя от съдържащите се в нея алкалоиди. В много отношения то е аналогично на действието на беладоната. Но вида на съдържащите се алкалоиди определя и различията. Блянът има потискащо действие върху централната нервна система.

 

Продуктите, съдържащи блян, потискат тонуса на блуждаещия нерв, като наред с това упражняват и общоуспокояващо действие. Билката се прилага при старческо или Паркинсоново треперене, а също и при силна, дразнеща, спастична кашлица, при бронхиална астма, при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника. А също и при болезнени спазми на червата, уретрата, маточната шийка. Масло от листата на бляна се използва като обезболяващо средство. Втрива се в кожата при миозити, невралгии, хематоми, контузии и др. Използва се и за накапване в ухото при възпаление и болка.

 

Блянът се използва и за подобряване на съня и като успокоително при тревожност и нервна възбуда. А също и при някои зрителни смущения.

 

Химичен състав. Блянът е източник на алкалоиди от тропановата група. Главни алкалоиди са хиосциамин и скополамин, а второстепенните са апоатропин и кускхигрин.

 

Дрога. Състои се от изсушените съблени листа, които се берат по време на цъфтеж. За да се събират листата на бляна, те трябва да са напълно здрави, незасегнати от мана или други болести и да са сухи. Болни и мокри листа покафеняват по време на сушене, а лечебните им свойства намаляват. Сушенето на листата се извършва в сушилни при 40-50 °С. Дрогата е с неприятна миризма и солено-горчив вкус.