Растенията Rosa damascena, Rosa alba, Rosa gallica, Rosa centifolia са маслодайни рози от семейство Rosaceae (Розови). Те представляват широколистни храсти, които на височина могат да достигат над 2 метра. Най-висококачествено и търсено масло се получава от култивираната у нас Rosa damascena - казанлъшка маслодайна роза. Отглежда се в розовата долина, където намира най-подходящи условия за развитие и дава най-висококачествено масло.

 

Получаване на маслото. За получаване на розовото масло се използва методът на дестилация с водна пара на свеж розов цвят. Венечните листа се събират рано сутрин в сухо време и се подлагат на дестилация. Маслото може да бъде добито и чрез метода на екстракция като цветовете се екстрахират с петролев етер, при което се получава т.нар розов конкрет. Той представлява мека восъкоподобна маса, от която маслото се извлича с алкохол. В цветовете се съдържат 0,02 - 0,04% етерично масло и в редки случаи маслото може да достигне 0,09%. Обикновено от 2 - 3 тона цвят се получава 1 кг розово масло.


 

Химичен състав. Съставът на маслото зависи от начина на получаването му. Главен компонент на маслото, получено чрез дестилация е ацикличният алкохол гераниол (около 50%). Маслото, получено чрез екстракция е богато на фенилетилов алкохол (около 55%). В маслото се съдържат и още нерол, цитронелол и стеароптени. Приятната миризма на рози се дължи на гераниола, фенилетиловия алкохол и цитронелола. Стеароптените са без миризма, на тях се дължи свойството на маслото да се втвърдява при 25 градуса. При дестилация фенилетиловия алкохол се разтваря в дестилационната вода, при което се получава розова вода.

 

Българското розово масло се различава по количественото съдържание на съставките. То е едно от най-скъпите и търсени, на международния пазар, парфюмни етерични масла.


В терапията българското розово масло намира приложение за лечение на холецистит, дискинезии на жлъчните пътища и т.н. Розовият конкрет притежава бактерицидно, гранулиращо и епителизиращо действие. Използва се под формата на мази и кремове за лечение на рани и изгаряния.

 

Розовата вода притежава антисептично действие и в миналото е била използвана за дезинфекция на рани, промивки на очи, устна кухина и т.н.