В края на 2016 г., американски учени установяват, че специфична билкова терапия, използвана в традиционната китайска медицина, има реални ефекти върху теломеразната активност на човешките клетки.
 
Теломеразата е ензим, отговорен за правилната функция на теломерите – ключови генетични структури, играещи роля в защитата на ДНК от увреждане и в клетъчното делене. Използваните билки в терапията, наречена TSY-1 (тианшенгиоан-1), влияят пряко на кръвните клетки, като повишават теломеразната активност в нормалните кръвни клетки и я понижават в раковите клетки. Това дава път на учените за разработката на нови терапии, насочени както срещу заболявания, свързани с недостига на кръвни клетки, така и срещу ракови заболявания.
 
Над 80% от раковите образувания се характеризират с понижена теломеразна активност. Способността за ефективен контрол над теломерната функция дава възможност да третирането на заболявания, породени от увреждания на кръвните клетки или техния понижен брой. Когато костният мозък на човешкия организъм не може да поддържа адекватни нива на здрави кръвни клетки, се отключва състояние на тежка дисфункция – костномозъчна недостатъчност. Подобни състояния засягат 1 на всеки 100 000 души всяка година.
 
NEWS_MORE_BOX
TSY-1 се използва в Китай от дълги години, за лечение и подобрение на симптомите на апластична анемия – заболяване, при което не се произвеждат достатъчно кръвни клетки и което води до развитието на миелодиспластичен синдром или прелевкемия – състояние, често водещо до рак на кръвта. 
 
Изследването е проведено от изследователски екип в University of California, Los Angeles под надзора на д-р Джианю Рао. Научният екип провел серия от наблюдения над ефекта на народно-медицинските терапевтични билки върху теломеразната активност, клетъчените растеж, развитие и делене. Те установили, че TSY-1 влияе пряко на активността на определен ген – TERT, основен регулаторен компонент на теломеразата, което обяснява наблюдаваните му ефекти.