Запекът е често срещащо се страдание. Той не е безобидно състояние. Смущенията в храносмилането и задръжката на токсични вещества може да стане причина за увреждане в различна степен на целия организъм. Всичко това е предпоставка за твърде честата употреба на слабителни средства, по-голямата част от които са от растителен произход. Използвани само при нужда и внимателно, те могат да бъдат полезни.

 

Когато се вземат продължително и в големи количества, стават опасни и могат да предизвикат сериозни смущения. Честата им употреба става причина за привикване към тях. Слабителното действие се загубва и ако се увеличи приемът на слабителните растения. Това може да доведе до отравяне. Особено опасни в това отношение са растенията, които съдържат антрахинонови гликозиди (алое, ревен, зърнастец, зърника и др.).


 

В големи количества тези растения могат да предизвикат изменения в дебелото черво, придружени от диария, обезводняване на организма, мускулна слабост, апатия. Антрахиноновите гликозиди и билките, използувани от кърмачки, се излъчват с млякото в количества, конто са вредни за кърмачето. Растенията със слабителен ефект, както всички слабителни препарати, не трябва да се прилагат при запек, който се дължи на органични промени в червата с продължителен спазъм, както и при коремни болки с неизяснена причина. Употребата на тези растения трябва да бъде внимателна и след предварително съветване с лекар.

 

Растителните продукти със слабителен ефект действат по различен начин.

 

Голяма част от тях са дразнещи вещества (рациново масло, антрахинонови гликозиди и др.). Те възбуждат рецепторите, предизвикват засилена перисталтика на червата и дефекация. Ефектът на антрахиноновнте гликозиди настъпва късно, тъй като дразнещото вещество се получава след ферментативното разпадане от чревните бактерии. 

 

Друга голяма част растителни продукти (нишестета, гуми, пектинови вещества и др.) имат способността да поемат вода, при което набъбват, увеличават многократно масата си, разпъват чревната стена и предизвикват дефекация. 

 

Растителните масла облекчават изпразването на червата, като „смазват" чревната стена и изпражненията и улесняват придвижването на последните. Те затрудняват и всмукването на водата. В зависимост от силата на своето действие улесняващите изпразването на червата средства се наричат аперитивни (когато леко стимулират чревната перисталтика), слабителни (когато предизвикват безболезнена дефекация) или очистителни (когато предизвикват дефекация, придружена с колики). Броят на растенията със слабителен и очистителен ефект е много голям.

 

Библиография:

Лечебните растение на България Енциклопедия на лечебните растения в България
Билките в България и използването им; Pharmacognosy: Fundamentals, Applications and Strategies 1st Edition