При суха кожа се използват растения, които съдържат етерични масла — листа от маточина и мента, цветове от лайка, цветове и листа от мащерка, корени и плодчета от магданоз и др. Обикновено те се комбинират с растения, които съдържат слузни вещества — слез, лопен, подбел, корени от медицинска ружа, семена от плода на дюлята и др.

 

Със сока от растенията се намазва лицето или се поставят компреси. Достатъчно е такива процедури да се правят през ден, по един път дневно, общо 10 пъти. С билките се правят и парни бани на лицето. Препоръчва се парна баня, приготвена от една супена лъжица билкова смес от лайка, маточина, копър, лавандула, подбел и невен по равни части. С такава парна баня се почистват добре черните и белите точки по кожата.


 

Кожата на лицето може да бъде освежена с лосиони от лайка (2 супени лъжици цвят се вари 10 мин. в 250 см3 вода), венечни листа на мак (2 супени лъжици листа се накисват в 250 см3 вряща вода за 1 час). С получените запарки лицето се измива 2-3 пъти на ден. Запарките от посочените билки могат да се приемат вътрешно и да се използват за маски на лицето (обикновено смесени със сварено ленено семе). 

 

Сухата кожа на лицето се повлиява добре от много билкови маски.

 

Маска с овесени ядки: 2 супени лъжици ядки се варят 15 мин. със 100 см3 мляко или вода. След като сместа изстине, се добавя 1 лъжица мед. Кашата се поставя топла върху лицето и стои 20 мин. 

 

Маска от тиква: 2 супени лъжици сварена тиква се смесва с 1 супена лъжица растително масло. Сместа се нанася върху кожата на лицето и престоява 20 мин.

 

Маска от ябълки: една дребно настъргана ябълка се смесва с 1 чаена лъжичка растително масло, мляко или сметана. Нанася се върху лицето и престоява 20 мин.

 

Маска от краставици: ситно настъргана краставица с няколко капки лимонов сок се използва за намазване на лицето и врата. След 20 мин. сместа се изтрива, без да се измива лицето.

 

Под формата на лосиони и маски могат да се използват много други плодове и зеленчуци. 

 

Референции: 

Лечебните растение на България Енциклопедия на лечебните растения в България
Билките в България и използването им