От незапомнени времена билките намират приложение при заболявания на опорно-двигателната система. Най-често те се прилагат при хронично протичащи заболявания каквито са: ревматизъм, подагра, периферни неврити и др. 

 

Основният начин на използването им при тези заболявалия е локалното обработване на засегнатия орган, става или мускули с лапи, компреси, намазвания, втривания и др. За тези заболявания се използват предимно билки с дразнещо или с обезболяващо действие, както и извлеци или отделни съставки, изолирани от тях. В комплексното лечение на заболяванията на опорно-двигателния апарат за външно приложение най-често се употребяват дроги от следните растения: синап, брей, арника, върба, чимшир, орлови нокти, бор (терпентиново масло) и др. 


 

Брейят е често използвана билка при ревматизъм, ишиас и други възпалителни състояния. Той е многогодишно увивно тревисто растение с месесто, грудесто коренище. Стъблата са до 3-4 м дълги. Листата са с дълги дръжки, яйцевидни или обратно яйцевидни. Цветовете са бледозеленикави. Цъфти от май до юли. Растението се среща по влажни, сенчести храсталачни места и в букови гори из цялата страна докъм 1200 м надморска височина.

 

Действие и приложение. Коренището се използва предимно в народната медицина. Съдържащите се в него силно дразнещи вещества, калциев оксалат и други съставки са определили приложението му като местно дразнещо средство при ставен ревматизъм, ишиас и други възпалителни процеси („бодежи", мускулни болки, плеврални сраствания и др.).

Прилага се и при хемороиди. Може да се приема и вътрешно при запек, но много внимателно, тъй като малко по-голяма доза предизвиква повръщане и диария. Народната медицина препоръчва дрогата и при контузии на лицето и други части на тялото с кръвонасядания. Тя допринася за бързото разнасяне на подкожните кръвоизливи и отоци. Освен коренището някои народи използуват и сока от прясното растение, листата и плодовете. 

 

Начин на употреба. Външно се прилагат 200 г настъргани корени, накиснати в 1 л зехтин. Извлекът е готов за употреба след като изминат 20 дни. За мазане се използва и сок от растението. Той засилва локалното кръвообръщение.

 

Химичен състав. Коренищата на брейя съдържат мравчена и оксалова киселина, алкалоиди, гликозиди, сапонинн и др. Сокът, приготвен от тях съдържа силно дразнещи вещества.

 

Дрога. С лечебни цели се използват коренищата на растението (Rhizoma Tami).

 

Референции:

Fundamentals of Pharmacognosy and Phytotherapy

Билките в България и използването им