От древни времена хората са търсили сред растенията средство за повлияване на функциите на централната нервна система, за премахвне на болката и неприятните изживявания, за повишаване на умствената и физическата работоспособност, за лечение на нервни и психични заболявания. 

 

Употребата на растения, повлияващи психичната дейност, е съпровождала много религиозни обреди и ритуали. Едни от най-силно действащите лекарства и отрови, повлияващи функциите на централната нервна система, са алкалоиди, получени от растения. Достатъчно е да изброим морфина, никотина, кокаина, стрихнина, кофеина, атропина, скополамина и др.


 

Днес тези растения, диворастящи или култиврани, се използват изключително като суровина за химико-фармацевтичната промишленост. Те не са растения за „домашна употреба". Много от тях фигурират във фармакопеите като отровни и силно действащи дроги. Особено опасна е способността на някои от съдържащите се в тях активни вещества да предизвикват при продължителна употреба привикване и пристрастяване и да водят до хронични отравяния — наркомании (морфин, кокаин и др.). 

 

Съществуват обаче много билки с по-меко действие върху централната нервна система, подходящи за лечение на някои функционални нарушения. Едни от тях действат успокояващо (седативно) и се използват за лечение на невротични състояния с повишена възбудимост, безсъние, безпокойство, невротично главоболие, напрегнатост и др. 

 

Други билки имат противоположно действие — възбуждат централната нервна система, повишават нейния тонус, подобряват умствената и физическата издръжливост, подобряват настроението. Трябва да се изтъкне, че подобрявайки функциите на нервната система, много лечебни растения оказват благоприятен лечебен ефект по косвен път и при редица неврогенно обусловени нарушения на сърдечносъдовата система, на храносмилателната система и др. 

 

С това се обяснява широката популярност на редица билки, използвани от народната медицина за лечение на хипертония, сърцебиене, сърдечни болки, язвена болест, колит и др. Трябва обаче да се знае, че заболявания на централната нервна система, които се изявяват със сериозни клинични прояви (главоболие, световъртеж, гърчове, парализи, психични нарушения и др.) изискват незабавно компетентна лекарска помощ, точно дагностициране и съответно лечение.

 

Едни от най-често използваните билки с успокояващо действие са: валериана, дяволска уста, маточина, жълта комунига, лавандула и др.

 

А някои от билките със стимулиращо нервната система действие са: върбинка, ранилист, китайски чай, челядник, жен-шен и др.

 

Референции:

Лечебните растение на България Енциклопедия на лечебните растения в България
Билките в България и използването им