Диабет тип 2, познат като инсулинонезависим диабет, е състояние при което се установява хронично висока кръвна захар, въпреки че панкреасът може да секретира достатъчно инсулин. Причина за хипергликемията при диабет тип 2 е инсулиновата резистентност на клетките – те губят чувствителността си към инсулина, а оттам и способността да усвояват глюкозата от кръвта.

 

Диабет тип 2 се разглежда като реверсивно състояние, което може да се контролира, а нивата на кръвната захар може да се държат в норма чрез промени в начина на живот и храненето. Много ефикасна допълнителна помощ носят и няколко билки, които подпомагат контрола върху кръвната захар.


 

 

Розмарин
Розмаринът съчетава активно глюкозопонижаващо действие с позитивен ефект върху теглото. Проблемите с теглото са сред основните съпътстващи проблеми при диабетиците и розмаринът предлага двойна полза. Клинични проучвания показват, че в рамките на 4 месеца редовният прием на екстракт от розмарин може да помогне за намаляване нивата на кръвната захар с поне 20%.

 

Риган
Проучване, проведено в Мексико, показва, че риганът успешно овладява повишения оксидативен стрес в условия на висока кръвна захар, неутрализирайки свободните радикали. На по-късен етап риганът оказва благоприятен ефект и върху кръвната захар, предпазвайки от увреждане важни органи като бъбреците, ретината на окото и др.

 

Салвия
Според проучване, публикувано в авторитетното издание British Journal of Nutrition, на салвията може да се приписва метформиноподобно действие за повишаване чувствителността на телесните клетки към инсулина и стимулиране усвояването на глюкоза от тях. Освен за регулиране на кръвната захар, този ефект е много полезен и за улесняване на отслабването. Салвията е сред малкото билки, за които се счита, че самостоятелно може да предизвикат хипогликемия с рязък спад на кръвната захар. Затова с консумацията й трябва да се внимава и тя да е разумно дозирана.

 

Сминдух
Има научни данни, че семената на сминдуха също помагат за намаляване нивата на глюкоза в кръвта като забавят разграждането и усвояването на въглехидратите в чревния тракт. Така освобождаването на глюкоза в кръвта се забавя и се намалява рискът от резки повишавания на концентрацията й.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Женшен
Женшенът се ползва в традиционната китайска медицина от векове като едно от най-мощните природни средства за контрол на кръвната захар. Като водещ от всички типове женшен в това отношение се посочва индийският женшен, известен като ашваганда.

 

Билките предлагат безопасно и ефективно решение за допълване лечението на диабет тип 2. Ефектът от тях настъпва по-бавно, отколкото при прием на лекарствени средства, но проучванията показват, че в повечето случаи може да е напълно достатъчен за успешно овладяване и забавяне прогресията на коварното хронично заболяване.