С цъфтенето на растенията през пролетта броят на хората, търсещи помощ срещу алергичните си пристъпи, рязко се увеличава. Природата обаче щедро ни компенсира за това и наред с причини за обостряне на пролетната алергия, ни предлага и естествени средства за облекчаване на проявите й.

 

Сред билките, които най-успешно тушират симптомите на пролетна алергия, е копривата. Точно в настоящия период, в началото на пролетта, тя расте най-буйно и, за радост – почти повсеместно.


 

Обикновената коприва (Urtica dioica) се посочва като най-комплексният природен еквивалент на стандартно предписваните при лечение на алергия лекарства – антихистамините. Билката съдържа биоактивни фактори, които също толкова успешно задържат освобождаването на вещества, действащи като провъзпалителни фактори и отключват алергичната реакция. Тези вещества са два основни типа – хистамини и простагландини. Означават се като медиатори на възпалението и се секретират най-обилно от имунните клетки в случаите на алергична реакция. Хистамините и простагландините са причина за поява на характерните симптоми на пролетна алергия – подпухването и сълзенето на очите, повишената секреция на носната лигавица, хремата, кихането. Всичко това са реакции в отговор на стремежа на организма да изхвърли алергените – най-често поленови или прахови частици.

 

Проучванията на биоактивния потенциал на копривата показват, че в състава й изобилно присъстват вещества, които са антагонисти на хистамините и простагландините и същевременно забавят производството им в организма. Така, редовната консумация на коприва може да помогне както за облекчаване симптомите на алергия, така и за разреждане на алергичните прояви с времето.

 

Освен като екстракт, включен в състава на редица хранителни добавки, копривата може да се консумира и в чист вид. Най-концентриран на полезни вещества извлек се получава след запарка на изсушени или пресни листа от коприва. Именно листата са за предпочитане при лечение на алергия, защото в тях се открива най-високо съдържание на природни антихистамини. Другата най-често ползвана в билкарството част на копривата е коренът.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Макар повечето хора да залагат на медикаментите като първо средство за лечение на алергия, добре е да се знае, че природните продукти, и най-вече билките, предлагат също толкова ефективно решение. Първи избор сред тях определено трябва да бъде копривата.

 

За разлика от противоалергичните лекарства, билката не предизвиква никакви странични ефекти. Друг неин плюс е фактът, че е еднакво ефективна както за допълване на лечението, така и за профилактика на алергичните реакции през пролетта.

 

Медицинските данни сочат, че само преди 200 години пролетната алергия се е срещала изключително рядко. С напредъка на индустриализацията, замърсяването и сремежа към живот в максимално чиста и стерилна среда, през последните години алергичните прояви се превръщат в най-разпространеното хронично състояние във всяка възраст. Днес пролетна алергия развиват почти една четвърт от хората, а се очаква до 10 години броят им да се удвои. Да се надяваме, че в този период ще успеем да опазим съществуването на копривата, за да се възползваме и в бъдеще от изявените й противоалергични свойства.