Бъбреците са натоварени с функцията да отстраняват от организма отпадни продукти от обмяната и да образуват урина, посредством която те се изхвърлят от него и се освобождава излишната вода. Също така балансират течностите в организма и подпомагат други важни процеси.

Благодарение на основното им предназначение организмът се предпазва от натрупване на токсини, което би усложнило всички останали процесите в него и като резултат би довело до проблеми като повишено артериално налягане, образуване на камъни в бъбреците и др. Ето защо при проблем с бъбреците, се налага преосмисляне на хранителния режим с цел подпомагане на дейността им и избягване на усложненията. За подпомагане на бъбреците и почистването им от вредни съединения от полза биха могли да бъдат някои билки.

Джинджифилът е билката, която е най-подходяща, ако се цели почистване на бъбреците от токсини. Освен бъбреците очиства и кръвта, така че при планиране на детокс диета чаят от джинджифил може само да е от допълнителна полза. Известен е с успокояващото стомаха и газогонно действие. Джиндифилът, освен това стимулира имунната система. По-малко популярно е, че той има и силен противовъзпалителен ефект, което го прави полезен за пациенти, страдащи от артрит, включително ревматоиден или остеоартрит. Има данни от научни изследвания, че възпират развитието на рак на дебелото черво и рака на яйчниците.

Още една причина да слагаме по-често на трапезата си коприва, е, че тя има диуретични свойства и предпазва въобще отделителната система от развитието на бактериални инфекции. При дискомфорт в областта на бъбреците, пикочния мехур, и съмнение за наличие на бактерии, чаят от коприва би могъл само да помогне. За да има ефект, копривата трябва да се залее с вряла вода и постои 10-15 минути.

NEWS_MORE_BOX


Копривата е много полезна и при склонност към анемия, заради съдържанието на желязо в нея. Бонус е, че освен бъбреците очиства и кръвта.

Освен диуретично действие белият равнец има и антисептични и противовъзпалителни свойства. С много по-силно действие срещу вредните микроорганизми е куркумата, която освен това помага срещу и при инфекции и възпалителни заболявания на бъбреците.

С диуретично действие е червената детелина и глухарчето. Чаят от глухарче облекчава състоянието при инфекция или възпаление на отделителната система и предотвратява задържането на течности.

Срещу камъни в бъбреците, както и уринарни инфекции, помагат плодовете от обикновена хвойна. Те обаче носят потенциала на лечебно средство, което означава, че приемът им трябва да е премерен и да няма противопоказания. Сините плодчета не бива да се употребяват повече от месец. Противопоказни са при наличие на възпалителен процес в бъбреците.

При инфекция на уринарния тракт, включително и цистит, може да се използва и коренът от градинска ружа. Тя също има диуретичен ефект, но и свойства да предотвратява образуването на камъни в бъбреците. Тъй като тя обаче потиска действието на медикаменти, се препоръчва приемът ѝ да се съгласува с лекуващия лекар или специалист и се взима поне няколко часа след този на лекарствата.

Ако искате да се предпазите от камъни в бъбреците вкусно, никога не е късно да започнете да добавяте свеж магданоз към всяка салата или ястие. Магданозът чисти от токсини въобще, и специално, бъбреците и предпазва от уринарни инфекции.