Някои билки могат да намалят риска от рак на черния дроб, сочи ново изследване, проведено в университета по медицина и фармация в Охайо.


Въпреки значителния напредък в областта на медицината, ракът на черния дроб, хепатоцелуларен карцином, е един от видовете, изключително труден за лечение, и води до летален изход.Някои храни и билки, съдържащи фитохимикали, могат да имат благоприятно действие за превенция и лечение на рак на стомашно-чревния тракт.


Терпеноидите, които се намират в растения като лайка, бял равнец, бял пелин и други, имат противораково действие, се посочва в изследването.Известни още като каротеноиди, терпеноидните съединения включват най-често срещаната форма на витамин А, бета каротин и астаксантин.


 

NEWS_MORE_BOXТази груба съединения могат да намалят риска от рак на черния дроб, благодарение на  антимикробното, противогъбично и антипаразитно действие. Терпеноидите имат антивирусни, анти-алергенни, спазмолитични, противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства.Изследователите са на мнение, че съдържанието на терпеноиди в някои растения може да намали риска от рак и на дебелото черво, гърдата, простатата и на кожата.Най-голямо количество на терпеноиди изследователите откриват в черния кохош, клинавиче, жен-шен, гъба Рейши и други.


Хепатоцелуларният карцином е най-честият първичен тумор на черния дроб. Диагнозата се поставя на повече от половин милион пациенти в света всяка година, а прогнозата на заболяването е изключително тежка.