Мазната кожа е често срещан проблем при младежите в юношеска възраст. За терапия на мазната кожа се препоръчват билките: цвят от бял равнец, градински чай, хмел, чувен, конски кестен, теменуга, невен и др. Прилагат се най-често под формата на запарки. По-добре е да се използват няколко билки — например по 1 чаена лъжичка от три или четири от изброените билки се поставят в 250 см3 вода и се варят 15 мин. Със запарката се правят компреси.

 

Запарката може да се използва и за маска, като към нея се прибави нишесте или мляко на прах. Маската се нанася върху кожата на лицето и след 15-20 мин. се отстранява и лицето се измива. При мазна кожа могат да се приготвят маски и от много други растения, плодове и ядки: бадеми, ябълки, магданоз, ружа, мащерка.


 

Може да се прилагат запарки от мащерка, синчец, розмарин и др. При мазна кожа се препоръчват билковите парни бани със смес от градински чай, лайка, розмарин, липов цвят, мента, дъбови кори, листа от върба и бреза и семена от див кестен по равни части. Една супена лъжица от билковата смес се поставя в съд с вода и след като започне кипенето, се прави парната баня на лицето и врата. 

 

Черни точки по кожата на лицето. Тези неприятни козметични дефекти са често срещани и засягат хора както със суха, така и с мазна кожа на лицето. Те могат да бъдат отстранени с маска от 2 супени лъжици царевично или овесено брашно, смесено с разбит белтък. След като засъхне маската, сместа се отстранява със суха памучна кърпа и след това лицето се измива със студена вода и се подсушава.

 

При единични черни точки може да се използва енергично натриване на мястото с лимонов сок (още по-добре след парна баня). След тази процедура при мазна кожа лицето трябва да се намаже с лосион, който съдържа спирт, а при суха  - с отвара от билки, съдържащи слузни вещества, или рициново масло. 

 

Рефернции:

Pharmacognosy: Current Herbal Medications and Natural Product Chemistry for a PharmD Curriculum

Лечебните растение на България Енциклопедия на лечебните растения в България
Билките в България и използването им