Високото кръвно налягане е често срещан проблем. За съжаление, все по-стремително пада възрастовата граница на засегнатите. За българина днес е ясно, че сърдечносъдовите заболявания са проблем, с който му се налага да се бори, имайки предвид неприятната статистика, че за около 60 % от населението ни те са фатални.

Контролът на високото кръвно налягане е труден, което налага промяна на цялостния стил на живот. В този смисъл всички мерки, които доказано биха могли да помогнат на терапията, са от полза за здравето.

Предлагаме ви няколко утвърдени билки, които биха могли, не да заместят терапията, но да бъдат част от програмата за контрола на високото кръвно налягане. Приемът им има смисъл и за останалите, като профилактична мярка срещу неприятното състояние.

Не би било проблем те да се приемат ежедневно под формата на чай или като подправка към храната. Употребата им обаче под формата на отвари, тинктури или хранителни добавки е повече от препоръчително да се обсъди с лекуващия лекар. Все пак не бива да се подминава фактът, че билките също носят някои нежелани странични ефекти, а и могат да компрометират изписаната от специалиста терапия, когато приемът им не е съобразен.

И не забравяйте, за да е ефективен контролът на високото кръвно, е необходимо да се придържате към подходящия за вас хранителен режим, да се движите повече и да създадете умения за управление на стреса...
 

1. Семена от целина

В Китайската традиционна медицина целината се третира като билка, с която може да се повлияе кръвното налягане. Ефектът й е потвърден от съвременни научни изследвания. За целта трябва да се използват семената й или сок от цялото растение. Действа диуретично, което и обяснява ефекта й да намалява кръвното.
 


2. Кардамон

Изследователи са открили, че при ежедневен прием на тази типично индийска подправка кръвното налягане се повлиява. За да се отчете понижаващ ефект, тя трябва да се приема ежедневно минимум в продължение на 7 месеца.
Семената на кардамона могат да се включат в състава на шарена сол, в супи, яхнии и тестени изделия.
 

3. Канела

Към ползите на канелата се добавя и този да влияе на кръвното налягане, приемана ежедневно, дори при хора с диабет. Може да се използва като подправка към различни десерти, мюсли, плодови салати, домашни безалкохолни напитки, дори варива и ястия в комбинация с други подправки.

NEWS_MORE_BOX


 

4. Лавандула

Лавандулата е не само растение, което успокоява с аромата си, но и билка, която понижава кръвното. Цветовете и листата й могат да се прилагат при приготвянето на различни кулинарни изкушения на фурна. Казват, че е добър заместител на розмарина.
 

5. Босилек

Възприемаме го по-скоро като подправка, той придава специфичен приятен аромат на ястията, но може и да помогне на терапията срещу високо кръвно налягане. Има научни данни, че екстракт от билката допринася за намаляване на систолното и диастолното кръвно налягане. Ефектът на билката се проявява бързо, но е кратък. Дължи се на евгенола, който блокира калциевите канали.
За да се прояви ефектът, босилекът трябва да се усвоява в суров вариант, например като се добавя към храната свеж, без да се подлага на термична обработка.
Подходящ вкус придава на супи, салати, яхнии, спагети, други месни ястия.
 

6. Глог

Глогът присъства в българската народна медицина. От хиляди години се използва и в китайската заради ползите за сърдечносъдовото здраве, в това число и понижаване на кръвното налягане, подобряване на кръвообращението и срещу образуване на плаки в кръвоносните съдове. Пазарът днес предлага богат избор от форми – може да се приема под формата на чай, тинктури, хранителни добавки...
 

7. Котешки нокът

Билката се използва традиционно в Китайската народна медицина за контрол на кръвното налягане и неврологични проблеми. Има научни данни, че влияе чрез блокиране на калциевите канали. У нас може да се намери под формата на хранителни добавки.