Още от древни времена билкарите използват билката витекс - Vitex agnus-castus, и нейните плодове, известни и като върбови зърна, за да подобряват функционирането на женската полова система. Естествените съставки на витекс спомагат за регулиране на менструалния цикъл чрез балансиране на женските полови хормони - естроген и прогестерон. Наред с лечението на менструални смущения, витексът се предписва за облекчаване на предменструален синдром и симптомите на менопауза. Билката спомага за преодоляването на пристрастяване след употреба на лекарства за задържане на плода през първите три месеца на бременността, както и стимулира по особено добър начин лактацията.

 

През древните епохи, билката се е използвала за потискане на половите желания у жените в Древен Рим, когато съпрузите им са били на военни походи, и за обуздаване на сексуалния нагон у монасите през Средновековието. Парадоксалното тук идва, че витексът е имал и славата на много мощен и силен афродизиак, което принуждава учените през изминалите години да проведат по-задълбочено проучване. Те установяват, че билката в по-ниска доза, като лек сутрешен чай, може да усмири сексуалните желания на всеки. Но в по-големи количества и при употреба като ароматизатор за помещение, билката започва да действа като много мощен афродизиак и води до свръхпроизводство на полови хормони.


 

В какви условия се използва билката?

NEWS_MORE_BOX

 

Специалистите по билкова медицина и лечение предписват билката витекс при предменструален синдром, нередовна менструация, за предотвратяване на аборт и задръжка на бременността, стимулиране на лактацията, хормонален запек и ендометриоза. Също така билката се прилага при фиброзни кисти по гладката мускулатура на матката и повишено акне при млади момичета и момчета. В тези условията билката се изписва за прием през устата под формата на чай, капсули, прах за разреждане с други напитки или под формата на тинктура. Всички тези ефекти на билката за женския организъм се обуславят от способността й да регулира много добре производството на полови хормони.

 

Според специалистите, за достигане на най-добър ефект при терапията, билката трябва да се приема минимум шест месеца, а след третия месец по време на бременност трябва да се прекрати нейната употреба, тъй като може да доведе до свръхстимулация на лактацията и това да доведе до много ранно отделяне на кърма.