Белият трън (Silybum marianum) е билката с най-добре проучени и широко признати детоксикационни свойства. Екстракт от бял трън се ползва като мощно средство за стимулиране естествената регенерация на черния дроб.

 

Клетките на чернодробната тъкан (хепатоцити) имат уникалната възможност да се възстановяват напълно след сериозни увреждания, което позволява черният дроб да е единственият ни орган, който напълно регенерира функцийте си след дори сериозни болестни процеси.


 

Именно белият трън е сред най-мощните природни средства, които ускоряват чернодробната регенерация и предпазват от бъдещи увреждания този важен орган.

 

Белият трън е много богат на химични съединения с антиоксидантно и противовъзпалително действие. Стандартизираният екстракт от бял трън, означаван като силимарин, съдържа много високи дози от фенолното съединение силибинин.

 

Силибининът има комплексно позитивно влияние върху функциите на черния дроб. Стимулира производството на чернодробни ензими и на жлъчен сок и улеснява оттичането на жлъчката от жлъчния мехур, намалявайки риска от формиране на камъни. Така повлиява много добре и храносмилателните функции. Основната сфера на приложение на екстракта от бял трън обаче е като средство за детоксикация на черния дроб и на организма като цяло.

 

Като антиоксидант, екстрактът от бял трън има съизмеримо действие с това на най-мощните антиоксидантни витамини – С и Е. Това му действие предпазва чернодробните клетки от действието на свободните радикали и подпомага свързването и извеждането на токсините и тежките метали от черния дроб за изхвърляне от организма.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Като мощно противовъзпалително средство екстрактът от бял трън намалява последствията от интоксикацията и увреждащото действие на токсините върху черния дроб. 

 

В допълнение белият трън стимулира производството на структурни белтъци в клетките на черния дроб и ускорява възстановяването им. С негова помощ може да се постигне бърза и пълна регенерация на черния дроб след сериозни увреждания, провокирани от злоупотреби с алкохол и лекарства, хепатит, уголемяване или омазняване на черния дроб, дори от цироза.

 

Това е причина екстракт от бял трън под формата на силимарин да се препоръчва като допълващо и изцяло природно средство за лечение на чернодробни заболявания. Ефектът на белия трън може да се ползва и като чисто профилактично средство за превенция на подобни заболявания или за избягване на влошаването им.