Първа част на материала

 

В различни научни статии се отбелязва, че екстрактите от бял трън имат положителен ефект при стомашно-чревни проблеми, главоболие, невро-психически проблеми, алтралгия, ринити, конюнктивити, стерилитет и обриви по кожата. Лечението на споменатите заболявания зависи от дозата на лекарствените вещества и продължителността на използването им.


От скоро започна да се споменава, че силимаринът и силибининът показват  положителен ефект при лечението на няколко вида туморни заболявания, в това число рак на простата, млечната жлеза, яйчниците, дебелото черво, белите дробове, кожата и пикочния мехур. Понастоящем тече клиничен експеримент, при който се изследват терапевтичните свойства на екстрактите за подсилване на организма преди, по време на и след химиотерапия. 


Изследванията са съсредоточени върху силимарина, който е специфично вещество. Представлява микс от флавоноиди, които е доказано, че имат антиканцерогенно действие и подтискат пролиферацията на раковите клетки. Това се дължи на способността на силимарина да спира клетъчния цикъл на  G1/S-фазата и индукцията на инхибитори като p14, p21 и p27.Силимаринът показва също така понижава продукцията на антиапоптотичните протеини от гени като Bcl-2 и Bcl-xL и спира факторите за развитие на възпаление, като NF-kappaB.


Терапевтичната роля на силимарина срещу рака се базира на ефекта му срещу рака на кожата и простатната жлеза. При рака на кожата лечението със силимарин по химичен път открива или спира карциногенезата. Заради този ефект силимаринът предпазва от вредното влияние на UVB-лъчи върху имунната система и оксидантния стрес. При рака на простатата лечението със силимарин понижава андрогенния рецептор, епидермалния растежен рецептор, нуклеарния kappaB фактор и спира образуването на ракови клетки.


Въпреки че мненията за използването на екстрактите от бял трън са противоречиви, напоследък се намира, че имат ефект при лечението на рак на някои органи. Правят се проучвания за ролята на екстрактите при клинично лечение.


Възможно е в бъдеще екстрактите от бял трън да се включат като придружаващо лечение, за детоксикация на организма, преди по време и след химиотерапия и лъчетерапия.