Белият трън (Silybum marianum), наричан още свят или млечен трън, принадлежи на семейството на Сложноцветните, Asteraceae. Заради специфичния му действително сложен и бодлив цвят, може да се приеме за най-точния представител на семейството, в което влизат популярни цветя (хризантеми, богородички, далии), култури (слънчоглед) и билки (пелин, ехинацея) - произходът на наименованието идва от гръцката дума „астра“ -звезда.

Белият трън е разпространен в страните около Средиземно море, в Европа и Северна Африка, както и в страните от Средния Изток, до 1000 метра надморска височина. Въпреки ограниченото разпространение белият трън е придобил популярност, заради лечебните си свойства и е разпространен от човека и в други географски райони.

Билката е използвана още от древните гърци и римляни за лечение на различни болки и неразположения. Оставени са писмени доказателства, че е прилагана при оплаквания и заболявания на черния дроб, далака и бъбреците, хроничен хепатит и цироза, причинена от злоупотреба с алкохол.

Активните съставки на билката са силимарин и силибинин. Силимаринът представлява комплекс от седем флавоноиди и полифенолни вещества. Въпреки че силимаринът е по-известен, за по-активен компонент се смята силибининът.

Проведени са клинични изследвания за установяване на лечебния ефект на съставките, приемани под формата на таблетки вътрешно и във вид на локално средство. Резултатите доказват, че и двете имат протективни черния дроб свойства, предпазват го от оксидантен стрес. Имат лечебен ефект и при  продължителни възпалителни процеси.
Използването на екстрактите от белия трън предпазва меките тъкани от клетъчни увреждания. Отбелязва се положителният им ефект при лечение на раково заболяване на черния дроб, приложени като придружаваща терапия към основната медикаментозна.


Изобщо се смята, че белият трън има позитивен ефект при лечението на заболявания на черния дроб. Силимаринът има свойството да защитава черния дроб от токсини, вируси, алкохол и някои лекарства, предимството му е най-вече в това, че повишава възстановяването на увредените чернодробни тъкани.


Много специалисти, фитотерапевти препоръчват белия трън като добавка при продължителна употреба на алкохол. Доказано е, че силимаринът има лечебни свойства при чернодробна цироза. При изследвания на пациенти със заболяването, които са подложени на терапия със силимарин се отбелязват подобрения в протромбиновото време и се отчита понижаване на чернодробните трансаминазни нива. Научният екип в анализа си препоръчва силимарина да се използва като химичен катализатор при терапията на заболяване на черния дроб, причинено от злоупотреба с алкохол.


Друг екип стига до заключението, че при боледуване силимаринът проявява свойства да укрепва черния дроб. При изследвания се установява, че той няма вирусоцидно действие и е неефективен при лечение на заболявания като хепатит, но подпомага устойчивостта на тъканите срещу вирусите и демонстрира ползи при терапията на възпаления, причинени от вируси.
 

Втора част на материала.