Белият равнец (Achillea millefolium) е многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни (Asteraceae). Стъблото на височина достига до 50 см. Растението е разпространено из цялата страна до 1600 м надморска височина, по сухи тревисти места, край пътища, около гори и поляни. Извън страната белият равнец е разпространен почти из целия свят – в цяла Европа, Северна Азия, Пакистан и Северна Америка.

 

Действие и приложение. Дрогата притежава кръвоспиращо, спазмолитично, диуретично и антипиретично действие. Нормализира двигателната и секреторната функция на стомаха. Белият равнец проявява противовъзпалително действие. Под форма на запарка дрогата се прилага като кръвоспиращо средство при кръвотечения от матката, венците, носа, стомаха, хемороиди и др. използва се като апетитовъзбуждащо средство, а също при стомашни възпаления (язва, гастрит) при бъбречни заболявания и др.


 

Белият равнец е източник на етерично масло. То се получава чрез дестилация с водни пари. В зависимост от биологичната раса на вида и начина на дестилация маслото е синьо, зелено или кафяво. Синьо-зеленото оцветяване се дължи на главния компонент на маслото – хамазулен. Той е повече от 50% от състава на маслото. Хамазуленът проявява силно противовъзпалително действие. И се използва при лечение на локални кожни възпаления. Освен него маслото съдържа алфа-кариофилен, моно- и бициклични терпени, алфа- и бета-пинен туйон и др.

 

Доказано е, че белият равнец притежава спазмолитично действие. Той може да се използва при състояния, протичащи със спазми в храносмилателния тракт какъвто е синдромът на раздразненото черво.

 

Билката проявява ефект при заздравяване на рани. В проучвания от 2017 и 2018 г., изследователите стигат до заключение, че белият равнец подобрява регенерацията на кожните клетки като по този начин намалява периода на оздравяване на отворените рани. Билката показва положителен ефект и при заздравяването на епизиотомиите, което намалява следродилния период на възстановяване.

 

Белият равнец е ефективен при безпокойство и стрес. Този ефект се дължи на етеричното масло. Различните видове на билката проявяват този ефект в различна степен.


Запарката от бял равнец се използва като силно кръвоспиращо средство.

 

Дрога. С лечебна цел се използват цветните кошнички и стръковете, които съдържат етерично масло, дъбилни вещества, алкалоиди, флавоноиди, органични киселини, витамин С и К.


Стръковете се отрязват на дължина 20 – 25 см от върха. Събират се само добре разцъфнали (но не прецъфтели) стръкове, тъй като те са с най-високо съдържание на етерично масло.