Чувенът (лат. Gypsophila paniculata) е многогодишно тревисто растение от семейство Карамфилови (Caryophylaceae). Стъблото достига на височина до 90 см с широки разклонения и многобройни бели цветове. Коренът е доста развит, меснат, вертикален, в културната форма достига до 1 м дължина и 10 см дебелина. Видът е разпространен в Централна и Югоизточна Европа и Азия от 800 до 2000 метра надморска височина. У нас се среща по каменливи сухи поляни в Североизточна България, Дунавската равнина и Тракийската низина.

 

Действие и приложение. Дрогата се използва като изходна суровина за получаване на сапонини, като например употребявания в лабораторната практика за стандарт Saponinum album. Извлеци от дрогата, съдържащи пречистени сапонинови смеси, се прилагат като емулгатори при производството на халва, а също за приготвяне на противопожарни и перилни препарати. Действието на сапонините като емулгатори определят приложението на чувенъав кулинарията за направата на тахан халва.


 

Поради съдържанието на сапонини, чувенът проявява отхрачващо и много добро противовъзпалително действие и се прилага като ефикасно противокашлично средство. Освен това, билката намира приложение при отоци, хроничен запек, хемороиди, песъчинки в бъбреците и пикочния мехур, вътрешни кръвоизливи, рани, циреи и др.

 

Употребява се също за изпиране на платове, за зареждане на противопожарни системи и др. Приети в големи количества, корените са отровни.

 

Химичен състав. Билката чувен е източник на гликозиди, 20 – 30% тритерпенови сапонини, главният от които е гипсозид А. Освен тях в дрогата се откриват още флавоноиди, смоли, слузни вещества, някои витамини и минерали.

 

Билката не се употребява по време на бременност и кърмене и при деца под 6 години.

 

Дрога. Използваемата част на растението са неговите корени. Те се събират много рано на пролет – март месец или през есента. След узряването на семената през август до октомври, корените се почистват и измиват. По-дебелите се разцепват надлъжно на парчета с приблизителен размер до 10 см. Изсушават се на сянка или в сушилня до 50 градуса. Правилно изсушените корени трябва да имат тъмносив цвят, специфична миризма и стипчиво-блудкав вкус. Готовата дрога може да се закупи и от билкови аптеки.
 

Библиография:
Pharmacognosy, 1st Edition, Fundamentals, Applications and Strategies, Authors: Simone Badal McCreath Rupika Delgod