Гарсиния Камбоджа е тропическо растение, известно още като Малабарски тамаринд. Използва се предимно като хранителна добавка за сваляне на килограми. Смята се, че растението не позволява натрупване на мазнините от храната и намалява апетита.

 

Как, всъщност, работи гарсиния камбоджа? Активната съставка в кората на плода – хидроксилимонена киселина засилва изгарянето на мазнините в тялото и потиска апетита.


 

Според проучване хидроксилимонената киселина блокира ензим, който е отговорен за синтезата на мазнини в тялото. Тя също повишава нивата на серотонин в мозъка, което ни кара да се чувстваме по-малко гладни.

 

Въпреки тези безспорни качества на растението, то се оказва недостатъчно ефективно за сваляне на телесно тегло. Проучване, направено по темата показва, че използвалите гарсиния с цел намаляване на теглото са свалили не повече от 1 кг в сравнение с групата, която не е използвала хранителна добавка.

 

Водещият на проучването пояснява, че не може да е сигурен дали намаляването на теглото се дължи на приема на хранителната добавка или на понижения калориен прием. Нужни са още доказателства за ефективността на хидроксилимонената киселина в Гарсиния камбоджа.

 

Гарсиния и диабет тип 2. Плодовете на гарсиния могат да помогнат на тялото за по-добро усвояване на глюкозата. Клинично проучване показва, че приемът на гарсиния подобрява глюкозното усвояване при индивиди с намалени нива на инсулин. Приемът на хранителна добавка с гарсиния камбоджа заедно с други продукти, контролиращи кръвната захар може да доведе до хипогликемия.

 

Има твърдения, че този тропически плод може да контролира нивата на холестерол. Понижава концентрацията на триглицеридите и лошия (LDL) холестерол и повишава добрия (HDL) холестерол. Все още няма официално становище за тези способности на растението, така че не бързайте да спирате лекарствата си за висок холестерол.

 

Възможни странични ефекти. Приемайки хранителна добавка с гарсиния камбоджа може да усещате неразположение като световъртеж, сухота в устата, главоболие, болки в стомаха и диария.

 

През 2009 г. Американската лекарствена агенция (FDA) излезе със становище, че приемът на хранителни добавки с гарсиния може да доведе до чернодробно увреждане и призова населението да прекрати употребата на такива хранителни добавки.

 

За растението се знае, че може да влезе в лекарствени взаимодействие с желязосъдържащи продукти, антикоагуланти, противодиабедни медикаменти, болкоуспокояващи, статини.


Генералното заключение на специалистите относно Гарсиния камбоджа е тя да бъде използвана само при нужда и след препоръка от лекар.