Бергамотът (лат. Citrus bergamia) представлява цитрусово дърво от семейство Седефчови (Rutaceae). Някои автори посочват Северна Америка като негова родина. Но има данни и, че областта Калабрия в Италия е било първото място, на което за първи път е открит бергамотът през 18 век. Не липсват източници, които доказват познания за вида още от древността. Днес Калабрия е най-големият производител на бергамот в света. Растението се отглежда и в Бразилия, Аржентина и Кот Д‘ивоар. Дървото бергамот е ниско със заострени вечнозелени листа. Той цъфти през април. Плодовете са дребни, крушовидни или сферични с лимонено жълта кора и кисел вкус. Те се събират в месеците от ноември до февруари.

 

Действие и приложение. Маслото от бергамот проявява силен антисептичен ефект и се счита за природен антибактериален агент, особено ефективен при настинки и грип. Най-силният антибактериален компонент в маслото от бергамот е линалол като действието му е насочено срещу редица патогени. Етеричното масло от този плод има свойството да облекчава първите симптоми на есенно-зимните неразположения. За това е добре да знаем, че бергамотът е идеален помощник в сезона на настинките. Има данни, че увеличава концентрацията на антиоксиданти, с което положително повлиява занижения имунитет, особено през зимата.


 

Провеждани са проучвания, в които се казва, че етеричното масло от бергамот проявява и противогъбични свойства. То показва значителен ефект срещу видовете Candida, което е предпоставка за успешното му използване при лечението на локални кандидозни инфекции.


Маслото от бергамот има и седативен ефект и често се използва за лечение на депресия, безпокойство и стрес чрез осигуряване на енергия. Освен това то може да помогне и при безсъние, да намали стреса и възбудата. Бергамотът се използва и при деца при стрес и тъга по близък човек, например при раздяла с мама при тръгване на детска градина.

 

Етеричното масло от бергамот е фоточувствително. Не се препоръчва вътрешната или външната му употреба при излагане на силна, пряка слънчева светлина, поне 12 часа преди излизане на слънце.

 

Химичен състав. Бергамотът е източник на ценно етерично масло, съдържащо около 40 вещества, сред които: линалол, сабинен, борнеол, цимен, терпинен, туйен, туйол, мирцен и др. Растението съдържа и още антиоксиданти, витамин С и др.

 

Дрога. С лечебни цели се употребяват плодовете на растението, от които се извлича етеричното масло.

 

Библиография:

Pharmacognosy: Current Herbal Medications and Natural Product Chemistry for a PharmD Curriculum
Pharmacognosy: Fundamentals, Applications and Strategies 1st Edition