Бахарът представлява сухите неузрели плодове на растението Pimenta dioica. Използва се главно като подправка в кулинарството заради специфичния му вкус.Освен като подправка, бахарът може да се използва и като билка за облекчаване на някои здравословни проблеми.


Лечебните му свойства се дължат на съдържанието на мастни вещества, лигнин, танин, некристализирали захари, смоли, летливо масло и други.


Благодарение на съдържанието на фенола евгенол, бахарът може да се използва за подпомагане на храносмилането, тъй като стимулира производството на храносмилателния ензим трипсин.


Билката има благоприятно действие за стомашно-чревния тракт, помага при колики и газове и засилва апетита.

 


NEWS_MORE_BOXМоже да се консумира за облекчаване на менструални болки и различни стомашни проблеми, както и за нормализиране нивата на кръвната захар.


Бахарът се използва и за успокояване и облекчаване на зъбобол или освежаване на дъха и намаляване на бактериите в устната кухина.


Не се препоръчва за бременни и кърмачки, както и за хора с хронично заболяване на храносмилателния тракт.


Препоръчително е да се внимава с приема на бахар, поради силните му свойства и вероятността от нежелани странични ефекти, като алергии, гадене, повръщане и други.