Специалисти препоръчват чая от билката Бабини зъби специално за жегите. Полезното й действие помага на организма да се справи с натоварването при топлините. Чаят има свойството да разхлажда.


Билката тонизира организма и се справя със състояния като безсъние, обща напрегнатост, раздразнимост, сънливост, липса на сили и апатия, които освен при преумора са типични през лятото заради изтощението, което изпитваме от неблагоприятните фактори на околната среда. Не само високите температури са причина за отпуснатото ни състояние и нарушена работоспособност – жегите са фактор за повишаване на съдържанието на озон във въздуха, което се отразява със затруднения в дишането. Чаят от Бабини зъби нормализира и високото кръвно налягане, което също има благотворен върху тонуса и съзнателността ни ефект.


Бабините зъби са типична българска билка. Позната е още с наименованието Трибузан. От нея се произвежда и придобилият широка популярност продукт Трибестан.


Заради антибактериалното и антимикотичното действие Tribulus terestris успешно се прилага при терапия на уринарни проблеми. Билката показва ефект дори при терапия на сериозни инфекции, каквато е гонореята, и отстраняването на камъни в бъбреците и пикочните пътища. Помага и при псориазис.


Ползите на трибузана обаче не спират до тук. Лековитото растение подобрява либидото, както при мъжете, така и при жените. Отразява се благотворно на репродуктивата функция и при двата пола – подобрява качеството на спермата при него и предотвратява образуването на кисти на яйчниците при нея. Билката удължава ерекцията при мъжа и потиска болките при менструация при жената. Използва се като афродизиак и помощно средство при еректилна дисфункция.


Действието на трибузана се дължи на стимулиращия производството на лутеинизиращ хормон ефект, който при мъжете е свързан със синтеза на тестостерон, а при жените с естрогена, два ключови полови, съответни мъжки и женски, хормони.


Бабините зъби тонизират и увеличават масата на мускулите - не случайно билката се предлага във вид на добавка във фитнес центровете и се смята за ефективно природно стероидно средство. Това се дължи на стероидните сапонини, съдържащи се в стеблото, което най-често се използва за терапевтични цели.

NEWS_MORE_BOXЗаради свойството да поддържа нивото на кръвна захар, билката помага за поддържането на теглото в норма и изпълнението на всеки режим, целящ редуциране на допълнителни килограми. Чаят предотвратява рязкото спадане на глюкозата в кръвта след хранене, поради което изпитваме слабост непосредствено след него и отново глад малко по-късно. Пиенето на чая няколко пъти на ден предотвратява изпадане в състояние на „вълчи глад“.

 Ефектът на отслабване се дължи и на свойството на билката да влияе на нивото на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.
 

 

Механизмът на действието на трибузана все още не е изучено. Фармацевти предполагат, че се дължи на съединението протодиосцин, което основно преобладава в билката. То въздейства благоприятно на имунитета, метаболизма, кръвообращението.