България се нарежда на първо място в Европа и на едно от първите места в света по износ на суровини от лечебни растения. Годишно у нас се събират около 17 хиляди тона билки, 90% от които се изнасят в чужбина като суровина и производството на лекарствени продукти се изнася от страната.

 

Има едно растение, много разпространено у нас, което е ценен ресурс за български лечебен продукт, произвеждан у нас. Това е растението Tribulus terrestris, познато още като бабини зъби или трабузан. Името му идва от външния вид – остри малки шипове върху плода и окосмени стръкове и листа. То представлява едногодишно тревисто растение. Расте по песъчливи места предимно като плевел. У нас компактни находища на билката има в южна България и по Черноморието.


 

Действие и приложение. Основното клинично действие на трабузана е повишаване нивата на тестостерон. След редица проучвания, учените установяват, че сапонините, които се съдържат в растението влияят върху рецепторите на хипоталамуса, които управляват сексуалните хормони.

 

Бабините зъби блокират рецептори в хипоталамуса, които го карат да мисли, че нивата на хормоните са по-ниски от необходимото. В резултат на това той подава сигнали за производство на хормони, което води до повишено производство на тестостерон. Растението помага за подобряване на репродуктивните способности и при двата пола, засилва и либидото. То е подходящо за облекчаване на предменструален синдром и дискомфорта по време на менопауза.

 

Българският продукт, съдържащ бабини зъби се използва и от много спортисти. Поради повишените нива на тестостерон се повишава силата и издръжливостта и се засилват анаболните процеси.

 

Трабузанът е доказал свойствата си за изчистване на кръвоносните съдове и премахване на холестеролните плаки. Тя се смята за една от най-добрите билки в такива случаи.


Билката се използва и в лечението на сърдечно-съдови заболявания, болести на бъбреците и повишена киселинност на стомашния сок, за поддържане на нивата на кръвна захар и т.н.

 

Химичен състав. Растението съдържа сапонини от спиростанолов и фуростанолов тип, на които се отдава голяма част от функциите му. Билката съдържа още алкалоиди от харманов тип, флавоноиди сапогенини и др.