Ацеролата (лат. Malphighia glabra) е малко дърво или вечно зелен храст от семейство Malpighiaceae (Малпигиеви). Растението е известно още като Тропическа или Барбадосова вишна или Перуанска череша. То е местно в тропическите райони на Западното полукълбо. Често се нарича черешата на Западна Индия. Смята се, че храстовидното растение е с произход от Южно Мексико и Карибите. Дървото цъфти през цялата година, но обикновено цъфтежът се осъществява на цикли, свързани с валежите. Цветовете са розови или червени

 

Действие и приложение. Черешите ацерола са били използвани в народната медицина. Традиционната употреба включва лечение на чернодробни заболявания, диария, дизентерия, кашлица и настинки. В последните няколко години интересът към ацеролата е основно заради голямото ѝ съдържание на витамин С. Поради това тя често се използва, за да помогне или да предотврати настинки и грип. В 100 гр сухи плодове ацерола се съдържат около 1600 мг витамин С.


 

Освен това ацеролата е богата на калций, калий, фосфор и магнезий. Калият е особено важен за кръвното налягане и известен със способността си да запазва целостта на клетъчните мембрани. В състава на растението влиза и голямо количество витамин К, който е от огромно значение за съсирването на кръвта. Ацеролата е източник и на витамините В2, В3, В5 и А.

 

Високото съдържание на витамин А в ацеролата има важно значение за неврологичните функции в организма, освен това поддържа кожата млада и жизнена. Други полезни за организма вещества, които ацеролата съдържа са фосфор, желязо, фибри, липиди, калций, протеини.

 

Антоцианите са друга полезна съставка на ацеролата. Те са мощни антиоксиданти, освен това подобряват паметта и намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Славят се със силен противовъзпалителен ефект и имат отношение към превенцията на диабета.

 

Химичен състав. Ацеролата е богата на много витамини и минерали като: калций, натрий, желязо, фосфор, цинк, витамини от групата В, витамин С, витамин А и т.н. Освен това съдържа още фибри, танини, катехини и т.н.

 

Дрога. Използваемата част са плодовете и кората.