Артишокът (лат. Cynara scolymus) е многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни (Asteraceae). Той представлява бодливо тревисто растение. Дивият артишок расте в южната част на Европа. Листата му израстват от основата на стъблото и са дълги и бодливи. Стъблата достигат до 1 м, разклонени са и завършват с големи бодливи цветове, които са виолетови, а понякога и бели. Артишокът цъфти през юли и август до септември. Листата са пересто нарязани, бодливи, оцветени в сребристо синьо-зелено. На дължина достигат от 50 до 80 см. Плодовете на растението представляват семена с дължина около 7 мм.

 

Действие и приложение. Артишокът се е използвал като храна още от древните средиземноморски народи. По това време започва и неговата култивация и целенасочена употреба. Много данни сочат, че редовната консумация на артишок стимулира жлъчната секреция и понижава нивата на холестерол и липиди в кръвта. Той се използва и като храна, която засилва апетита и стимулира храносмилането.


 

Една от най-значимите и полезни съставки на артишока е цинарин. Той се използва като продукт за детоксикация и защита на черния дроб след прием на лекарства. Тези свойства на артишока са доказни още през 80-те години на миналия век. Той влиза в състава на различни хранителни добавки и лекарствени средства, които се прилагат с цел предпазване на черния дроб от токсични увреждания, а също така съдейства за бързото му възстановяване при наличие на токсикоинфекциозен процес.

 

Артишокът е полезен и при стеатоза на черния дроб, след прекаран хепатит, при хроничен запек и метеоризъм. Той стимулира отделянето на отпадни вещества от дейността на човешкия организъм. А с диуретичния си ефект ускорява отделянето на излишните течности и соли.

 

Този така полезен зеленчук е част от много диети, целящи сваляне на килограми, защото е нискокалоричен, богат на фибри и не на последно място – много засищащ.


Артишокът не се препоръчва за хора, при които се наблюдава гастрит с понижена киселинност и понижено кръвно налягане.

 

Химичен състав. Артишокът е изключително богат на витамини и минерали. Източник е на витамините А, В1, В2, В3, В4, В5, В9, В12, С, D, Е, К. Главното биологично активно вещество е депсидът цинаризин, съдържат се още флавоноиди, баластни вещества, инулин и минерали.

 

Дрога. С лечебна цел и в кулинарията се използват листата, стъблата и цветните кошнички.