Артишокът дължи лечебните си свойства основна на цинарина и хлорогеничната киселина, които се смята за силни антиоксиданти и „чистачи“ на мазнини. Хлорогенетичната киселина ускорява и метаболизма и помага за предпазването от инсулинова резистентност. И двете съединения се използват като подсладители.
 
Растението се използва от медицина и науката е потвърдила неговия благоприятен ефект при състояния като гадене, повръщане, болки в корема, най-вече заради метеоризъм. Приемът на екстракт от листата му в продължение на 2-8 седмици показва значително подобряване на състоянието при подобни оплаквания.
 
Неговите екстракти са от полза и в борбата срещу високия холестерол – наблюдава се спад на стойностите на общия и лошия холестерол (липопротеините с ниска плътност) и скок на добрия HDL след употребата им за месец и половина – два.
 
Тъй като сокът от артишок може да се намери в магазинната мрежа в Западни страни, трябва да се знае, че той не носи същият положителен ефект, даже напротив – установено е, че приемът на подобни напитки повишава нивото на триглицеридите в кръвта. 
 
Артишокът (Cynara scolymus) се използва и при махмурлук, но данните все още са противоречиви относно ефекта му. 
 
Не е потвърдено и ползата му от приложения за стимулиране отделянето на жлъчни сокове и подобряване на храносмилането, като и за подобряване на оплакванията при синдром на дразнимото черво и киселини, въпреки че се намират положителни резултати от проучвания.
 
Относно употребата му при проблеми с жлъчката следва да се проведе консултация със специалист, тъй като има данни, че приема на артишок може да влоши отделянето на жлъчни камъни и влоши предразположеността към образуване на камъни в жлъчката.
 
Що се отнася за ползите му при бъбречни проблеми, анемия, задържане на течности, цистит, проблеми с черния дроб, артрит, намаляване на кръвната захар или кръвното нялагане все още няма научни потвърждения. Някои го прилагат при ухапване от змия.
NEWS_MORE_BOX
 
 
За лечебни цели се използват листата, стеблото и листата на растението.
 
Артишокът може да причини алергична реакция при предразположени, обикновено страдащите от алергия от представители на семейството Сложноцвети (хризантеми, маргаритки и пр.)
 
Засега е известно, че приемани през устата екстрактите не вредят дори за период от 23 месеца. При някои са отчетени нежелани странични ефекти като образуване на газове. 
 
Ако сте бременна или кърмите все пак е добре да избягвате употребата дори и на тези екстракти, тъй като няма информация дали те не влияят на плода.
 
Артишокът не бива да се бърка със земната ябълка (гулия, йерусалимски артишок - Helianthus tuberosus).