Кой не е усещал невероятният аромат на цъфнали липи в началото на лятото. Техните малки цветчета се отварят бавно и изведнъж въздухът се изпълва с ухание.

 

Липа е името на рода, който съдържа голям брой сортове дървета, чиито цветове, листа и екстракти са били използвани за медицински и декоративни цели в продължение на години.


 

Липата е широко разпространено дърво – в цяла Европа и Западна Азия. На височина може да достигне 10 и повече метра.

 

Уникалният набор от фитохимикали, витамини и минерали, който се съдържа в липата я прави един от най-използваните билкови чайове.

 

Именно по тази причина липата е позната и изследвана от векове. Тя се използва при много състояния.

 

Липа при стрес. Често се употребява при безпокойство и тревожност. Чаят от липа може да се използва и при деца с хиперактивност и нарушено внимание. Той действа релаксиращо и успокояващо. Но не пийте повече от 3 чаши през деня.

 

Бори настинки и грип. Може би липовият чай е типичният зимен чай. Липата има потогонно действие като по този начин се бори с треската, успокоява дразнеща кашлица и подпомага отхрачването на бронхиалния секрет. Тя действа и противовъзпалително и антимикробно. Така успокоява и симптомите на възпалено и болезнено гърло.

 

Подобрява сърдечната функция. Ежедневното пиене на липов чай подобрява сърдечната дейност. Помага за намаляване на сърцебиене и аритмия. Има данни, че липата действа и антихипертензивно.

 

Химичен състав. Липата съдържа етерични масла, флавоноиди, слузести вещества, танини, гликозиди, сапонини, витамин С и др.

 

Противопоказания. Липовият чай не се препоръчва по време на бременност и кърмене. Той може да наруши усвояването на някои лекарства. За това, пийте липов чай поне 2 часа след приема на лекарства.

 

Дрога. Използваемата част на липата са съцветията. Те се берат в слънчево, сухо време в ранните сутрешни часове. Избягвайте да събирате липов цвят от дървета, в близост до натоварени пътища или промишлени зони.

 

Цветовете трябва да са тъкмо разцъфтели, а не прецъфтяващи от старо дърво. Набраните цветове се сушат на тънък пласт, върху хартия, на сянка. Прехвърлят се в хартиен плик и се съхраняват в сухи помещения.