Арниката (лат. Arnica montana) е многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни (Asteraceae). На височина достига 60 см, покрито е с къси жлезисти власинки. Разпространено е предимно по планините на Централна, Южна Европа и Азия, у нас няма естествени находища. Предпочита поляни без много растителност, където почвата е киселинна и с ниски нива на калций. Цветовете са звездовидни, ярко жълти. Цъфти от май до август.

 

Действие и приложение. Арниката е билка, която от векове насам се използва при лечението на травми от всяко естество, като например контузии, хематоми, разтежения и т.н. Идентифицирани са повече от 150 активни вещества в нея. В миналото билката се е прилагала и вътрешно. В съвременната медицина арниката е сертифицирана като лечебно средство за външно приложение при контузии, кръвонасядания и болки в мускулите. Арниката влиза в състава на много продукти и може да бъде открита под формата на гел, крем, мехлем, тинктура. Тя е изключително ефективна при кръвонасядания и отоци. Хомеопатичните продукти с това растение се прилагат веднага след травма, за да се предотваратят отоци и синини.


 

В миналото тинктурата от арника се е използва и като кръвоспиращо средство за следродилни кръвоизливи и кървене, свързано с възпалителни заболявания. Вътрешно се е използвала за различни патологични състояния като атеросклероза, миокардит, хипертония, стенокардия.


Арниката е широко използвана в дерматологията при псориазис и други инфекциозно-алергични заболявания с преобладаващо алергично увреждане на кръвоносните съдове и подкожната тъкан. Външно се прилага при витилиго, за заздравяване на рани както и против пърхот и при прекомерно омазняване на косата и за стимулиране растежа на косата.

 

Химичен състав. Арниката съдържа между 0,04 и 0,15% жълто-оранжево етерично масло с главни съставки азулен и тимол. А също и флавоноиди, флавонолови гликозиди, сесквитерпени, фенолни киселини, дъбилни вещества и др.

 

Дрога. От билката се използват цветните кошнички. Берат се от юни до август при пълен цъфтеж като се отрязват дръжките. Брането се извършва в сухо и слънчево време. Арниката е добре да се изсуши на сянка като се разстила на тънък пласт. Сушене на слънце не се допуска. От 5 кг цветни главички се получава 1 кг сухи.