Анасонът (Pimpinella anisum) е едногодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Сенникоцветни (Apiaceae).

Растението може да се намери главно в югоизточните части на България.

Анасонът е известен с богатото си съдържание на етерично масло и поради този факт е отглеждан като етеричномаслена билка.

Приложението му насърчава храносмилането, както и отстраняването на излишните газове. Стимулира нервната система и мозъка, увеличава бдителността и енергезира.

Поради успокояващото си и релаксиращо действие, етеричното масло се използва при тревожност, нервност, депресия, гняв, стрес, както и при безсъние. 

Растението е богато и на тлъсто масло, олеинова киселина, холин, линоленова киселина, витамини и др.

Приемът на анасонови плодове води до краткотрайно възбуждане и последващо потискане на централната нервна система (ЦНС).

Билката е известна със силното си антисептично, спазмолитичното, отхрачващо и стимулиращо храносмилането действие.

Желателно е да се внимава с приема на билката поради риска от появата на нежелани реакции, като фотодерматит и контактен дерматит.