Анасонът (лат. Pimpinela Anisum) е едногодишно растение от семейство Сенникоцветни (Apiaceae). На височина растението достига до 60 см култивира се в много страни на Южна Европа и Северна Африка. У нас се отглежда в по-южните части на страната.

 

Етерично масло от анасон. Маслото е една от главните съставки в анасона. То се получава чрез дестилация с водни пари на смлени плодове. Представлява безцветна или слабожълтеникава течност с миризма на анасон. Чисто анасоново масло се втвърдява във вид на бяла кристална маса при около 15 градуса. Главна съставка на маслото е анетолът. В по-малки количества се съдържат метилхавикол, анизалдехид, анизкетон, анизова киселина и др.


 

При престояване маслото променя свойствата си като загубва способността да се превръща в бяла кристална маса, относителното му тегло се увеличава. Анетолът може да се димеризира до дианетол, който е производно на стилбена. Присъствието на дианетол в анасоновото масло му придава естрогенно действие и увеличава токсичността.

 

Действие и приложение. Дрогата и маслото на анасона имат изразено секретолитично, отхрачващо, антисептично, спазмолитично и карминативно (газогонно) действие. Плодовете под формата на запарка се използват при кашлица за изхвърляне на бронхиалните секрети. Анасонът е съставка на много медикаменти за кашлица и възпалено гърло. Той засилва отделянето на секрети, а антисептичното действие на етеричното масло е изключително полезно при възпалено гърло.

 

Анасонът се прилага успешно и при лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт – колити, метеоризъм и т.н. Заедно с копъра, той влиза в състава на бебешките чайове против колики, които действат газогонно. Анасонът се използва и при възпалителни процеси на пикочните пътища, бъбречнокаменна болест и т.н. Анетолът се използва за ароматизиране на алкохолни напитки (мастика), зъбни пасти и др.

 

Химичен състав. Дрогата съдържа 2 – 3% етерично масло, а в някои сортове се съдържат до 6%, 10 – 30% тлъсто масло, до 20% белтъци и още кумарини, захари и др.

 

Дрога. Използваната част от растението са плодовете. Те са жълто-кафяви, покрити с власинки. След изсушаване част от плодовете се запазват цели. Дрогата е с приятна типична миризма и остър сладникав вкус. Съхранява се в сухи и проветриви помещения.