Неслучайно Алое Вера се определя като „чудотворно растение“ и „природно лекарство“. Лечебните свойства на растението са описани в 4000-годишната му история на приложение.

 


Употребата на растението с медицинска цел се споменава дори и в Новия завет на Библията. Алое Вера е използвано още в древнокитайската и древноиндийската медицина. Египетските кралици, Нефертити и Клеопатра, отдават голямо значение на свойствата на растението и го използват като средство за лечение и разкрасяване.


 

И до днес алтернативната медицина придава на Алое освежаващи и подмладяващи свойства. В миналото екстракти от чудното растение са използвани за лечение на изгаряния, за предотвратяване на инфекции при рани и други кожни проблеми.


Алое Вера предлага богат коктейл от над 70 ценни съставки, чието комбинирано действие и баланс има силно здравословен ефект върху организма. Растението притежава разнообразие от витамини, най-ценните от които са витамин B12, антиоксидантите С и Е, както и бета-каротин.


Минералното съдържание на Алое включва: магнезий, манган, цинк, мед, хром, калций, натрий, калий и желязо. Съдържа 20 аминокиселини, важните за организма дълговерижни полизахариди, подсилващи имунната система, ензимите липази и протеази, които разграждат храната и допринасят за добро храносмилане, както и ензима карбоксипептидаза, свързан с възпалителните процеси. Дървесинното вещество лигнин пък му придава невероятното свойство да прониква дълбоко в кожата.


Сапонините, които се съдържат в растението, имат силно антимикробно действие. Ефективно се справят с бактерии, гъбички от рода на Candida.


С натуралните си имуностимулиращи агенти, растението подпомага и защитава имунната система. Помага за притежаването на добро здравословно състояние, дава енергия и допринася за поддържането на телесното тегло в здравословни граници.


Има естествени детоксифициращи свойства. Редовната консумация на алое прочиства храносмилателната система по естествен път, може да подобри перисталтиката на червата, да повиши усвояването на протеините, като същевременно намали и количеството на „лоши“ бактерии в чревната флора. Чудотворното растение има способността да облекчава стомашни киселини и други храносмилателни смущения.


Алое Вера предлага на организма богат източник на градивни елементи за поддържане здравето на кожата, като спомага за възстановяването на колагена и еластина. Тъй като човешката кожа се обновява на всеки 21 до 28 дни, ежедневното използване на хранителните съставки на растението допринася за по-успешното противопоставяне на процесите на стареене.


Въпреки многофункционалността на „естественото лекарство“, не трябва да се забравя, че Алое Вера играе преди всичко ролята на допълнително средство за третиране на различни здравословни състояния и проблеми.