Medicago sativa, Алфалфа или люцерна е растение, чиито корени стигат дълбочна от 6 до 9 метра. По този начин растението успява да извлича минерали от почвата, които не се срещат на повърхността. Това е и една от причините за наименованието Алфалфа, произлиза от арабски и означава „баща на всички растения“.

 

Люцерната е богата на витамини - вит C, A, D, K, витамини от B-групата-фолиева киселина, ниацин, пантотенова киселина, рибофлавин, тиамин и др. В химичния й състав влизат още: изофлавоноиди, фитостероли,органични киселини, фибри, аминокиселини и разнообразие от минерали (калций, хром, фосфор, желязо, магнезий, калий, цинк и т.н.)


 

Хормонални свойства. Съдържанието на изофлавоноиди в люцерната осигурява ефекта й при някои хормонални състояния например ендометриоза. Много често фитостеролите в растението се използват при обилна и болезнена менструация (чест проблем при пациентки с ендометриоза).

 

Бидейки продукт с естрогенни свойства, люцерната се прилага успешно при менопауза. Тя повлиява нивата на естроген, които са занижени по време на менопауза и облекчава свързаните симптоми – горещи вълни, трудно заспиване, раздразителност и т.н.

 

Растението може да се използва като се прави запарка от пъпките или готови фармацевтични форми – таблетки.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Съдържанието на много ензими в люцерната помагат на храносмилането и по-доброто усвояване на нутритиентите от храната. Нещо повече, мазнините се метаболизират по-бързо, което не позволява натрупването им. Експерти по хранене препоръчват добавяне на кълнове от люцерна в салатата, по този начин не само подобряваме храносмилането, но и намаляваме риска от подуване и „киселини“.

 

Алфалфа намалява нивата на холестерол. Това свойство се дължи на сапонините. Те подтискат абсорбцията на холестерола в червата.

 

Богатото съдържание на вит. C, и минерали имат възстановителен ефек върху организма. Растението може да се използва при умора, възстановяване след прекарано заболяване, нисък тонус, интелетуална умора и др.

 

Люцерната може да се използва при проблеми с кръвосъсирването кръвотечение от носа, обилна менструация, хемороиди. Кръвоспиращото действие се дължи на съдържанието на вит. K.

 

Приложена външно също има добър кръвоспиращ ефект.