Съвременното ниво на приемственост и взаимно допълване във фитотерапията вече предполага избор между растителни ресурси от цялата планета. Но докато европейските, американските и азиатските видове са от много десетилетия пред взора на учените, едва напоследък се обръща по-сериозно внимание на флората от най-слънчевия континент – Африка.


Много от местните там билки сега се преоткриват с нова сила от водещи в областта си ботаници, биохимици, фармацевти и лекари. Оказва се, че действието им е сравнимо, а често – и доста по-добро от това на познатите досега фитопродукти, които вече и българинът е свикнал да ползва като чайове или концентрирани добавки.


Ето някои от най-ефективните и полезни африкански билки:


 

Сутерландията вече се смята за едно от най-перспективните растения в световен мащаб, с което може да се постигне дългосрочно имунорегулиране. Билката повишава съпротивляемосттта срещу инфекциозни и туморни агенти, намалява страничните явления на редица медикаменти и дава повече енергия при изтощение.


Сцелециумът притежава антидепресивно действие, като повлиява равнището на неврохормоните. За разлика обаче от лекарствата с подобно действие, странични ефекти от неговото използване практически не се наблюдават.


Варбургията упражнява изразен противогъбичен, противопаразитен и антибактериален ефект при вътрешен прием. Тази билка предоставя една безопасна природосъобразна алтернатива на терапия при упорити и повтраящи се инфекции, които засягат кожата и вътрешните органи.


Африканският джинджифил пречиства лигавиците на храносмилателните и дихателните органи, облекчава ставните оплаквания и предпазва от запушване кръвоносните съдове. Меко загрява и тонизира организма.

 

Зеленият ройбос е натурален еквивалент на вече известния у нас чай. Така, както при зеленият чай, в сравнение с черния китайски, се доказват терапевтични свойства, по същия начин при неферментиралия ройбос се отчитат около 100 пъти по-висока антиоксидантна активност, в сравнение с ферментиралите листа на същото растение. Зеленият ройбос доставя значително повече витамини, минерали и други полезни съставки за организма. Укрепва нервната система, подобрява храносмилането, включително при колики, и повишава устойчивостта на кръвоносната и имунната система срещу вредните фактори на външната и вътрешната среда.

 

 

Тези и много други африкански билки, отглеждани в естествената им среда по земите на Африка – една, останала все още незасегната от съвременната урбанизация, девствена територия – се предлагат от LIFE&HERB


 

LIFE&HERB е представител на бързо развиваща се съвременна фирма от Южна Африка. Предлага билкови продукти под формата на чайове, таблетки и капсули.

 

Продуктите на фирмата са изцяло от растителен произход, билките са екологично чисти - диворастящи или органично култивирани. Капсулите също са растителни, а при опаковките се използва само чиста хартия и стъкло, което гарантира правилното съхранение и запазване свойствата на лечебните растения.

д-р Димитър Пашкулев


 

 

LIFE&HERB
тел. 0888 884760