Женшенът е многогодишно тревисто растение, което се използва с медицински цели от векове в Китай. Растението съдържа два основни фитохимикала – гинсенозиди и гинтонин. Двете вещества се допълват едно друго, за да осигурят действието си.

 

Мощен антиоксидант и противовъзпалителен агент. Някои лабораторни тестове показват, че екстрактът от женшен потиска възпалението и засилва антиоксидантният капацитет на клетките.


 

Засилва мозъчната дейност. Женшенът може да подобри мозъчните функции като памет, концентрация, настроение. Лабораторни и тестове показват, че гинсенозидите предпазват мозъка от вредното влияние на свободните радикали.

 

Има много проучвания относно действието на женшена. При едно от тях, проведено между 30 здрави доброволци, които са приемали по 200 mg екстракт от женшен в продължение на четири седмици. В края на експеримента, те показали подобрение на мозъчната работа, общуването и настроението.

 

Друго изследване, проведено сред пациенти с Алцхаймер, показва значително подобрение на мозъчната функция и поведението след четири седмичен ежедневен прием на женшен.

 

Оказва ефект при еректилна дисфункция. Компонентите в женшена предпазват кръвоносните съдове и тъкани в пениса от оксидативен стрес и по този начин се запазва нормалната му функция. 

 

Женшенът може да подпомогне продукцията на азотен окис, съединение, което подобрява мускулната релаксация и кръвонапълването на кръвоносните съдове.

 

Засилва дейността на имунната система. Ежедневният прием на 200 mg женшен засилва имунният отговор при здрави пациенти. Той може да се използва и за възстановяване след дълго боледуване като се приема в по-големи количества.

 

Бори умората и повишава енергията. Проучвания свързват някои съставки в женшена, като полизахариди и олигопептиди, с намаляване на оксидативния стрес в клетките и повишена енергийна продукция, което определено намалява умората. 

 

Едномесечно проучване, проведено с ред хора със синдром на хронична умора показва, че редовният прием на 1-2 g екстракт от женшен подобрява когнитивните функции, пациентите изпитват по-малка умора (физическа и ментална), подобрява се настроението им.

 

Може да намали нивата на кръвната захар. Изглежда, че женшенът повлиява благоприятно нивата на кръвната глюкоза както при диабетици, така и при здрави хора. Той засилва работата на панкреаса и засилва продукцията на инсулин.