Храненето с бързо темпо и изборът на неправилните хранителни продукти могат да са причина за лошото храносмилане.
Какви са признаците на нарушено храносмилане?
- Подуване и газове - признак, че се храним твърде бързо и/или приемаме много газирани напитки.
- Болки в корема - обикновено се появяват поради прием на стимуланти като кафе, чай и други.
- Киселини в стомаха - резултат от ппрекомерна секреция на стомашен сок. Засегнати са по-често хора, които са изложени на стрес или които приемат противовъзпалителни лекарства. При хранене с бързо темпо или консумация на алкохол, пикантни или мазни храни, киселините се влошават.
- Рефлукс - стомашните сокове се връщат в хранопровода. Това е проблем, който се засилва при лягане веднага след хранене или прием на прекомерно количество храна.
- Горчива регургитация - издигане на стомашни сокове с горчив вкус в хранопровода, понякога заедно с тях може да има и жлъчка.
Билки за по-добро храносмилане
Много ефективни са ментата и мащерката. Препоръчва се да се приемат като топла запарка, в противен случай те раздуват стомаха.
При бавно храносмилане и склонност към газове, се препоръчва чай от ангелика, карамфил или анасон преди или след хранене.
За намаляване на болките в стомаха и спазмите се препоръчва канела.
Пробиотици
Пробиотиците помагат за балансиране на чревната флора, предотвратявайки прекомерното размножаване на вредни бактерии, отговорни за лошия дъх, чревните инфекции, подуването на корема и коремния дискомфорт.
Някои от полезните видове са: Lactobacillus acidophilus, L. reuteri, L. rhamnosus и бифидобактериите.
Съдържат се в храни като кисело мляко и могат да се приемат и под формата на прах, таблетки или капсули.
Тинтява за баланс на стомашните сокове
Горчивите компоненти на коренището от тинтява стимулират секрецията на стомашни сокове и спомагат за увеличаване на производството на жлъчка, чиято роля е съществена при преработката на храната.
Поради тази причина тинтявата е особено подходяща за борба с бавното и усложнено храносмилане, което се появява след преяждане.
Тинтявата не се препоръчва при гастрит и язвена болест.
Маточина за успокояване на спазмите
Маточината има подобряващи храносмилателането, седативни, спазмолитични и антибактериални свойства.
Листата от маточина помагат за облекчаване на стомашните болки.
Препоръчва се да се избягва при заболявания на щитовидната жлеза, по време на бременност и кърмене.
Копър срещу газове
Това растение е добър тоник за храносмилането - увеличава стомашно-чревните секреции, намалява образуването на газове, действа успокояващо и стимулира естествените движения на червата.
Трябва да се избягва по време на бременност и кърмене.
Артишок срещу бавно храносмилане
Артишокът увеличава отделянето на жлъчката, улеснявайки разграждането на мазнините.
Ето защо е от съществено значение за лечение на бавно храносмилане, което причинява тежест, подуване на корема и газове.
Не трябва да се приема при камъни в жлъчката, по време на бременност и кърмене.
Лайка за борба с тежестта
Лайката помага за предотвратяване на натрупването на газове в стомаха и облекчава тежестта в корема.
Също така е ефективна за справяне с тревожността и безсънието.
Джинджифил срещу рефлукс
Това растение действа ободряващо, противовъзпалително и подобрява загубата на апетит и гадене.
Освен това неутрализира излишните стомашни киселини, както и помага при лечението на храносмилателни разстройства, причинени от недостатъчно производство на стомашни киселини.
Не е подходящ при гастрит или активна гастродуоденална язва.
Референции:
https://www.sabervivirtv.com/nutricion/infusiones-que-mejoran-digestion-para-tomar-despues-comer_916