Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за проблеми с паметта и други необратими невродегенеративни нарушения при възрастни хора. Изчислено е, че средно 1 на всеки 8 души над 65-годишна възраст е в риск от развитие на заболяването. И докато все още няма разработен метод за ефективно лечение на Алцхаймер, профилактика може да бъде извършвана успешно.

 

Има няколко билки, за които се счита, че може да забавят и дори да предотвратят невродегенеративните процеси в мозъка, включително Алцхаймер.


 

Гинко билоба
Доказано ефективна за стимулиране на периферното кръвообращение и оросяването на мозъка. Като основна причина за развитие на Алцхаймер се посочва натрупването на определен протеин в мозъка с формиране на т.нар. амилоидни плаки, които разрушават обвивките на мозъчните неврони. Пълноценният приток на кръв към мозъка може да подпомогне изнасянето на този протеин и да забави отлагането му в големи количества. Освен това гинко билобата е богата на биоглавоноиди, които са мощни антиоксиданти и неутрализират свободните радикали, също увреждащи мозъчните структури.

 

Маточина
Биоактивни вещества в състава й стимулират ензими, които подпомагат дейността на невротрансмитера ацетилхолин, подсигуряващ мозъчната сигнализация. Това се посочва като много важно условие за превенция на невродегенеративните нарушения, характерни за болестта на Алцхаймер. Установено е, че в дългосрочен план маточината може дап омогне не само за поддържане, но и за подобряване на когнитивните функции, особено при възрастни хора.

 

Женшен
Той има изявен невропротективен ефект, изразяващ се в намаляванен а оксидативния стрес в организма. Специализирани проучвания показват, че редуцирането на свободните радикали забавя отмирането на нервни клетки, а с това и прогресията на болестта на Алцхаймер.

 

Салвия
Тази билка се посочва като мощно средство едновременно заподдържане на паметта и за подобряване на механизмите, по които се обработва информацията в мозъка.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Котешки нокът
Тази билка е добре позната с противовирусните и имуностимулиращите си свойства. В допълнение към тях котешкият нокът има и вазодилатиращо действие – помага за отпускане стените на кръвоносните съдове и подобряване притока на кръв към периферните зони на тялото, включително към мозъка за поддържане активността на мозъчните неврони.

 

Позитивният ефект на 5-те билки за превенция на невродегенеративните процеси може да се постигне чрез редовна консумация на отвари или на екстракти от тях под формата на тинктури, таблетки и др. Докато медицината не предложи успешен вариант за окончателно лечение на болестта на Алцхаймер, профилактиката, включително с билкови продукти, остава основно средство за защита от коварното заболяване.