Сутрешното гадене и общият дискомфорт в стомаха е сред най-неприятните нерапзоложения по време на бременността и при хора с хронични чернодробни нарушения. Името идва от факта, че гаденето е най-силно сутрин, но то може да се появява и през друго време на деня. Ползването на билки за облекчаване на симптоматиката отдавна е част от традиционната терапевтична практика. Има много билки, които действат благоприятно в тази насока и може успешно да елиминират оплакванията, без да се разчита на лекарствени средства.

 

И макар ефективността на природните продукти срещу неприятното сутрешно гадене да е подкрепена от клинични и научни данни спецификата на бременността изисква ползването на билките да се съгласува винаги със съответния специалист.


 

Джинджифил (Zingiber officinale
Това е може би най-популярният билков продукт, прилаган срещу сутрешното гадене. Ползва се още от древността и в практиката на специалистите по Аюрведа, но едва през последните години са извършени проучвания за установяване на конкретното му действие. Доказано е, че джинджифилът възстановява нормалния тонус на храносмилателния тракт и значително облекчава гаденето.

 

Мента (Mentha piperita)
Ментата е сред популярните в народната медицина билки с успокояващ ефект, включително върху храносмилателната система. Тя подпомага храносмилането и има жлъчегонно действие. Ефектът се асоциира с действието на ментола в ментата. Той има анестетично действие върху централната нервна система и спомага за отслабване инервацията на стомаха и елиминиране на симптоматиката. Ментата може да се ползва за направа на запарка или за инхалации.

 

Копър (Pimpinella anisum)
Семената на анасона са сред добре проучените природни средства срещу рефлукс (киселини в стомаха), подпомагащи детоксикацията и нормализирането на стомашния тонус.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Кандилниче, пчелник (Ballota nigra)
Билката е малко позната, но се среща често. Използва се еднакво успешно за допълващо лечение на проблеми с равновесието, световъртеж и сутрешно гадене. Благоприятното повлияване и на трите състояния се асоциира с успокоителното действие на кандилничето върху нервната система. То намалява инервацията на гладката мускулатура на стомашната стена и облекчава значително дискомфорта.

 

Причините за сутрешното гадене не са напълно изяснени, но дискомфортът се асоциира основно с хормонални промени в организма. Те водят до свръхактивност на вегетативната нервна система и повишената инервация на стомашната мускулатура, водеща до гадене, е основен симптом. Ползването на билки след консултация с лекар може да помогне за облекчаване на симптоматиката и е удобно средство за избягване употребата на лекарства, която не е препоръчителна през бременността.