Билката Tribulus terrestris, известна у нас като бабини зъби, е тревисто растение от семейство Zygophyllaceae. Среща се Европа, Азия, Африка и Австралия.

Съдържа редица физиологично активни съставки като стероидни сапонини – най-вече протодиосцин и протограцилин, фитостероли и алкалоиди от харманов тип – харман и норхарман.

Най-важните съставки от клинична гледна точка са стероидните сапонини. Изследвания са показали, че повишават нивата на половите хормони тестостерон и дихидротестостерон и имат половостимулиращ ефект.

Широкото й прилагане в народната медицина е провокирало някои фармацевтични производители, включително и у нас, щателно да изследват фармакологичните й свойства. Днес се произвеждат редица хранителни добавки и лекарствени продукти, получавани чрез извличане на активните съставки. Приемат се за подобряване на потентността, понижаване на холестерола в кръвта, облекчаване на климактеричния синдром и невровегетативни прояви.

Дрогата има и диуретичен ефект.

Лианите от семейство Liliaceae са разпространени в Азия, Еропа и Северна Америка. У нас се среща само видът Smilax excelsa.

Съдържат фитостероли и стероидни сапонини като диосцин, парилин и сарсапарилозид. Намират приложение при пременструална дисфория и менопауза, а в Латинска Америка се използват и за лечение на подагра. В САЩ и Канада от тях се приготвя тонизираща напитка, известна като сарсапарила, название, което в различните страни се е пренесло и върху местните видове от този род.

NEWS_MORE_BOX


Друг богат източник на стероидни сапонини са лианите от семейство Dioscoreaceae. Срещат се в Централна и Южна Америка, Африка и Далечния изток.

Те са най-богатите на сапонини растения. От тях се извличат сапонини – най-вече диосцин - в промишлени количества, от които по синтетичен път се получават кортикостероидни и полови хормони, използвани в медицината и пероралната контрацепция.

От тях се продуцират и хранителни добавки, с основно показание климактеричен синдром и понижено либидо.

В някои страни, грудките се използват за храна.

Близък химичен състав има и бодливият залист (миши трън, миши чемшир) – Ruscus aculeatus. Съдържащите се в корените и коренището сапонини са добре изучени в България и намират приложение във флебологията за лечение на възпаления на вените, оток, хемороиди и др.