Решението на проблемите с храносмилането често се намира по-близо, отколкото предполагаме. Например в кухнята. От незапомнени времена няколко билки се ползват като ефективно средство от народната медицина за подобряване дейността на стомашно-чревния тракт и превенция на проблеми като нередовен стомах, подут корем, запек, влошена перисталтика и други храносмилателни нарушения.

 

Благоприятното действие на тези билки се дължи на разнообразните ползи, които те носят за различни звена на храносмилателната система. Тези ползи може да се изразяват в:


  • Антибактериално действие – унищожават бактериите, които увреждат лигавицата на стомаха и червата (най-вече тези от вида Helicobacter pylori);
  • Противовъзпалително действие – облекчаване на острото или хронично възпаление на лигавицата на стомаха или червата;
  • Спазмолитично действие – релаксират гладката мускулатура в стената на стомаха и червата;
  • Жлъчкогонно действие - увеличават секрецията на жлъчен сок за подпомагане на храносмилането;
  • Стимулиране дейността на полезните бактерии в чревната флора;

 

Розмарин
Проучванията показват, че розмаринът може да релаксира гладката мускулатура в стените на стомашно-чревния тракт. Спазмолитичният му ефект облекчава случаите на болки в стомаха, колики и усещане за тежест в стомаха. Розмаринът има и директно противовъзпалително действие, асоциирано с високото съдържание в него на карнозол и карнозинова киселина. Те потискат активността на бактериите от рода Helicobacter и помагат за овладяване на стомашно-чревни оплаквания, провокирани от гастрит, язва и др.

 

Мента
Билката с най-разпознаваем аромат има изразено жлъчкогонно действие за ускоряване на храносмилането и намаляване усещането за тежест в стомаха. Ментата има и позитивен ефект за релаксиране на гладката мускулатура и облекчаване на спазмите и болките в корема. Високото съдържание на витамини А, В и С, както и на важни микроелементи стимулираи мунната система и подсигурява диретен антибактериален ефект за елиминиране на патогенните бактерии, причинители на язва и гастрит.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Добре е да се знае, че ментата е противопоказна при хора, с хроничен гастроезофагеален рефлукс, оплакващи се от киселини в стомаха. Мускулно релаксиращото действие на билката може да засили връщането на стомашни сокове към хранопровода и да отежни оплакванията.

 

Босилек
Той действа едновременно спазмолитично и за намаляване отделянето на газове. Така босилекът повлиява добре подут корем, колики и хронични състояния като метеоризъм. В допълнение той засилва секрецията на стомашната лигавица и я предпазва от раздразнение и възпаление.

 

Поотделно, или заедно трите билки имат много позитивен ефект за допълващо лечение на остри и хронични проблеми с дейността на стомаха и червата. Полезните съставки в тях са налични и в сурово и в сушено състояние. Така розмаринът, ментата и босилекът може да бъдат част от нашата трапеза целогодишно и да носят всичките си ползи за справяне със стомашно-чревните неразположения.